Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sündis Põhjamaade suurim munafirma 

Munakunta on andnud nõusoleku ühineda Taani munatootja Hedegaard Foods'iga. Munakunta viib kogu oma tegevuse üle uude rajatavasse ettevõttesse Muna Foods Oy.

Liidu eesmärk on parandada konkurentsivõimet Soome ja Põhjamaade turul ning tagada Munakunta munatootjatele tulevikus kindlam jalgealune. Grupp, millesse kuulub ka Rootsi Svenska Lantägg AB, muutub Põhjamaade suurimaks muna-tööstusettevõtteks, mille käive on umbes 170 miljonit eurot.

Munakunta on Soome suurim munaettevõte, millele kuulub 40% turust. Munakunta on täisteenust pakkuv ettevõte, mille toodang ulatub toormunadest valmis munatoodeteni. Munakuntal on kaks pakendamiskeskust ja munatoodete tehas Soomes. Samuti on Munakuntal Tallinnas tütarettevõte Eesti Munatooted. 2013. aastal oli ettevõtte käive 52 miljonit eurot ja netotulu umbes 1 miljon eurot. Munakuntal on 99 töötajat, kes viiakse üle uude ettevõttesse Muna Foods.

Hedegaard Foods A/S-il on Põhjamaade munaturul tugev positsioon

Ettevõtte munagruppi kuuluvad Taani Hedegaard foods A/S, Rootsi Svenska Lantägg Ab ja tänu ühinemisele ka pool Soome ja Eesti Muna Foodsist. 2013. aastal oli käive 126 miljonit eurot. Lisateavet leiab aadressilt http://e.eggs.dk/

Parem konkurentsivõime Põhjamaade koostöö kaudu

Jarmo Mäntyharju, Munakunta ja uue Muna Foods Oy juhatuse esimees, selgitab ühinemise tausta

"See oli Munakunta ja meie tootjate jaoks oluline, lausa ajalooline otsus. Hedegaardiga jõude ühendades saame parandada kogu oma munaketi konkurentsivõimet. Ühinemisega loome Munakunta munatootjatele kindlama tuleviku. Otsuse tegemist toetas tõsiasi, et Danish Agrol on Hankkija Oy kaudu Soome turul juba kindel positsioon. Munakunta tootjad näevad selgeid võimalusi sünergiaks ja kogu väärtusahela väljakujundamiseks, sest Hankkija Oy on ju turuliider kanatoidu alal ning tugevaim väetiste ja muu põllumajandusvarustuse tarnija," selgitab Mäntyharju.

Tegevjuht Jan Lähde, kes on ka Euroopa Liidu munapakendajate, -vahendajate ja -töötlejate esindusorgani EUWEPi esimees, näeb ühinemises olulisi strateegilisi eeliseid.

"Hedegaard Food on meie jaoks hinnatud partner. Ühinemine annab meile lisaressursse oma tegevuse, sünergiast tulenevate hüvede ja paremate võimaluste väljaarendamiseks, et tuua turule uuenduslikke tooteid. Strateegiliselt sobivad ettevõtted hästi kokku: saame igas riigis pakkuda kodumaist toodangut ja samal ajal üheskoos teenindada rahvusvahelisemat klientuuri ning pakkuda oma klientidele tarnekindlust, konkurentsivõimelisi hindu ja uusi tootelahendusi. Selle ühenduse kaudu tagame oma tootjatele juurdepääsu laiemale turule," ütleb Lähde.

"Munakuntaga ühinemine on oluline samm meie strateegia elluviimisel. Hedegaard Foodi eesmärk on Läänemere äärsetes riikides laieneda ja kasvada,” ütleb Danish Agro Groupi tegevdirektor Christian Junker. "Loomulikult taotleme ühenduse kaudu sünergiat, kulutõhusust ja suuremat kasumit," jätkab Junker.

Muna Foods Oy tegevus põhineb vastutustundlikul ja kasumit tootval tööl ning oma partneritega arvestamisel. "Soome tarbija hindab kõrget kvaliteeti ja kodumaise toodangu turvali-sust.“ Tegevjuht Lähde sõnul on Kultamuna munatootjad ka edaspidi pühendunud nende nõudmiste rahuldamisele.

Ühinemiseks peab loa andma Soome konkurentsiamet.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960