Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma nisutoodang püsib kõrgel tasemel

Maailma 2014. aasta nisutoodanguks eeldatakse 702 miljonit tonni, mis jääb eelmisele rekordaastale küll 1,9% alla, kuid tõotab kujuneda mahult läbi aegade teiseks. Suurem osa langusest arvatakse tulevat Kanadast, kuid langust võib oodata ka Austraalias, Marokos, Süürias, Venemaal, Ukrainas ja USA-s. Seevastu nisutoodangu kasvu oodatakse Argentiinas, Brasiilias, Indias, Mehhikos ja Pakistanis.

Rahvusvahelise nisukaubanduse kogumahuks prognoositakse 149,5 miljonit tonni, mis on aasta varasemaga võrreldes vaid 1 miljoni tonni võrra vähem. Jätkuvalt aktiivse kauplemise põhjusena nähakse eelkõige nõudluse kõrget taset mitmes Aasia riigis, kuigi antud piirkonna import mõnevõrra langeb. Erinevalt Aasia turgudest eeldatakse Euroopa Liidu turul mõningast nõudluse suurenemist.

Kuigi peamistes nisu eksportivates riikides prognoositakse väljaveomahtude kahanemist, loodetakse, et planeeritud nisu impordimahud täidetakse. Nisu ekspordi suurenemine Argentiinast suudab tõenäoliselt kompenseerida nisu vähenevat väljavedu Euroopa Liidust.

Jättes kõrvale võimalikud ootamatud sündmused Musta mere regioonis, loodetakse Ukraina nisuekspordi püsimist 2013/14 hooaja tasemel. Maailma nisu tarbimisele prognoositakse 1,7% kasvu. 699 miljoni tonnine tarbimise prognoos põhineb nii toidu- kui söödanisu tarbimise kasvul. 2014/15 hooaja lõpuks peaksid nisu laovarud jõudma 180 miljoni tonnini, mida on hooaja algusega võrreldes pisut rohkem (+1,1%). Peamiste nisu eksportööride laovarud uuel perioodil natuke kahanevad, mis viitab ahtamale pakkumisele järgmisel hooajal. Mõningad mured ilmastikuolude ja poliitilise ebakindluse osas on viimastel kuudel viinud nisu hinnad tõusule.

 Ülevaate koostas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960