• 20.06.14, 16:53
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Maailmas oodatakse suurt teraviljasaaki

Maailma Toidu ja Põllumajanduse Organisatsiooni (FAO) mais avaldatud prognoosi kohaselt maailma teraviljatoodang võrreldes aasta varasemaga küll natuke langeb, kuid sellegipoolest oodatakse tänavu suuruselt teist teraviljasaaki läbi aegade.
Prognoosi koostamisel on lähtutud juba külvatud teraviljade olukorrast, teadaolevatest külvikavadest ja normaalsetest ilmastikuoludest sellel hooajal.
Vastavalt FAO mai alguses avaldatud prognoosile peaks 2014. aasta teravilja (sh riis) maailma kogutoodang ulatuma 2458 miljoni tonnini, mida on kokkuvõttes 2,4% vähem.
kui 2013. aastal.Kui teravilja tarbimine tervikuna peaks 2014/15 hooajal 1,9% kasvama, siis nisu ja söödateravilja puhul eeldatakse mõningast nõudluse langust. Möödunud aastal (2013/14)kasvas nõudlus teravilja järele aasta võrdluses 4%. Kasvu vähenemine peegeldab teravilja tööstusliku tarbimise aeglustumist ning vaid vähest söödavilja tarbimise tõusu.Maailma teraviljavarusid hinnatakse 2014/15 hooaja lõpuks 566 miljoni tonni tasemele ehk ca 1,4% väiksemaks kui saagihooaja alguses. Langus kajastub eelkõige söödaviljaosas, toidunisu puhul eeldatakse vähest kasvu, riisi varud peaksid püsima stabiilsena. Väikene laovarude langus ei too FAO hinnangul kaasa olulisi muudatusi laovarudekasutuses. Vastavalt prognoosile väheneb 2014/15 kaubeldav teravilja kogus 1,5% eelmise 2013/14 rekordaastaga võrreldes. Maisi varu peaks vähenema, samuti söödaodra ja -nisu varud.Vaatamata pakkumise ja nõudluse tasakaalule turul on viimastel nädalatel hakanud kerkima nisu ja maisi hinnad. Põhjuseks pole ainult ilmastikuprognoos, vaid ka olukordMusta mere regioonis. Musta mere piirkonna pinged tõotavad tõsta teravilja hindu 2014. aasta teises pooles.Loe pikemalt SIIT
Ülevaate koostas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.
 
 

Seotud lood

Uudised
  • 20.06.14, 16:53
Rukkikuningas: Rukkikasvatusse tuleb suhtuda missiooniga
Eesti Rukki Kuninga päeval tõdeti, et rukki efektiivsemaks kasvatamiseks on vaja paremaid sorte ja et hübriidrukkiga on võimalik saada kordades kõrgemat saaki.
Uudised
  • 20.06.14, 16:53
Teraviljatööstus kasvatas esimeses kvartalis müügitulu
Teraviljatööstuse müügitulu kasvas 2014. aasta esimeses kvartalis suurema sise- ja välisnõudluse tulemusel 16,3%. Kasvu panustasid kõige rohkem pagari- ja õlitööstus, selgub teraviljatööstuse I kvartali ülevaatest.
Uudised
  • 20.06.14, 16:53
Maailma nisutoodang püsib kõrgel tasemel
Maailma 2014. aasta nisutoodanguks eeldatakse 702 miljonit tonni, mis jääb eelmisele rekordaastale küll 1,9% alla, kuid tõotab kujuneda mahult läbi aegade teiseks. Suurem osa langusest arvatakse tulevat Kanadast, kuid langust võib oodata ka Austraalias, Marokos, Süürias, Venemaal, Ukrainas ja USA-s. Seevastu nisutoodangu kasvu oodatakse Argentiinas, Brasiilias, Indias, Mehhikos ja Pakistanis.
Uudised
  • 20.06.14, 16:53
Õlikultuuride saak tõotab suureneda
Vastavalt FAO prognoosile tuleb 2013/2014 õliseemnete toodang suurem kui kunagi varem, mis viib õli ning õlikoogi hinna keskmisest tasemest madalamaks. Seejuures moodustab erandi vaid palmiõli, mille osas oodatakse tootmismahu kasvu olulist aeglustumist.
  • ST
Sisuturundus
  • 09.09.24, 17:50
Ekspert: kõrreliste umbrohtudega tuleb tegeleda juba sügisel, muidu läheb olukord käest
Kuna aasta-aastalt esineb kõrreliste umbrohtude tõrjega aina enam probleeme, on väga oluline saada need kontrolli alla juba sügisel. Taimekaitsevahendite esindaja Nordisk Alkali tehniline nõustaja/turundusjuht Ann Raukas nendib, et pikkadel sügistel peab kultuur konkureerima umbrohuga nii toitainete kui ka valguse osas ning lisaks loob tihe ja umbrohurikas taimik soodsad tingimused taimehaiguste levikuks.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele