Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õlikultuuride saak tõotab suureneda

Vastavalt FAO prognoosile tuleb 2013/2014 õliseemnete toodang suurem kui kunagi varem, mis viib õli ning õlikoogi hinna keskmisest tasemest madalamaks. Seejuures moodustab erandi vaid palmiõli, mille osas oodatakse tootmismahu kasvu olulist aeglustumist.

Kõik suuremad õlikultuuride kasvatajad ja ekspordiriigid peale USA näitavad aasta-aastalt suuremaid kasvunumbreid. USA puhul avaldavad tarnetele mõju madalad üleminekuvarud.

Ülemaailmselt näitavad õli ja õlikoogi tarbimine kasvu, mida toetab pakkumise suurenemine ja kasvav nõudlus arenevatel Aasia turgudel. Õlikoogi tarbimine võib siiski oodatust vähem kasvada, kuna õlikoogi hind rahvusvahelistel turgudel püsib ootamatult kõrge ja maisi kättesaadavus maailmaturul on suurenenud.

Taimeõlide tarbimise kasvu taga seisab suuresti täiendav nõudlus biodiislisektoris. Seoses pakkumise ja nõudluse olukorra paranemisega oodatakse ka varude, eelkõige õlikookide varude kasvu. Erandiks on USA sojakoogi varud, mis näitavad jätkuvat kahanemist ja USA üleminekuvarusid oodatakse langevat läbi aegade madalaimale tasemele.

Maailma õli ja rasvade laovarude tase natuke kasvab võrreldes möödunud hooaja madala tasemega. Taimeõlide ja õlikookide hinnatase püsib ennustuste kohaselt suhteliselt stabiilsena. Kui maailma õli/rasvade kaubandus kasvab FAO hinnangul mõõdukalt, siis õlikookidega kauplemises oodatakse järsku kasvu. Samas peaksid Lõuna- Ameerika soja rekordsaagid ja Hiina nõudluse kasvu aeglustumine tagama stabiilse õlikookide nõudluse ja pakkumise lähikuudeks. Taimeõlide turu väljavaade on samas segane.

Ülevaate koostas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

 

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960