Võrdlus – kaks hämmastavalt sarnast künnivõistlust

Agronoom Heino Laiapea on võrrelnud kahte künnivõistlust – just Venemaal Suzdalis toimunut  ning 1968. aastal Tartu Näidissovhoosis toimunut.

Kirjutades meie künnimehe Kaspar Järvala künnivõistluse lugu, tundusid paljud detailid sarnased 1968. aasta Nõukogude Liidu künnivõistlustega, mis peeti Tartu näidissovhoosis. Jälgisin neid võistlusi tehnikumiõpilasena.

Paljudele statistilistle andmetele ei osanud tollal tähelepanu pöörata

Mõlemal võistlustel osales 36 võistlejat, nendest kaks välismaalast. 1968. aastal kaks ungarlast, kes saabusid alles võistluseelsel õhtul. Kuna teised olid juba kümmekond päeva uusi traktoreid sissetöötanud ja Odessa atru lahti ja kokkupannud, ei tea kuidas ungarlased hakkama said. Nende tulemusi ajalehes avaldatud protokollis ei leia. 

Ka nüüd Suzdalis olid Venemaa mehhanisaatorid varakult treeninglaagrit pidanud. Eesti künnnimeeskond tegi aga selle eelise paari päeva ja koduse ettevalmistusega tasa. Hommikul enne teisi põllule ja õhtul hilja tagasi.

Üks tegemata künniviil röövis meie mehelt võidu ja esimeskes tuli hollandlane

Võistluste auhinnaks traktor

1968. aastal jäid kõik võistlustel kasutatud 36 traktorit (margid  MTZ 50 ja T 74) Eesti majanditele fondivälise kaubana. Nüüd sai Venemaa meister auhinnaks kõigil künnimeestel kasutada antud  AGROMAÐ 85 TK marki masina.

Igale künnimehele annab väärt kogemuse teistega ühesuguse loositud traktori ja adraga võistlus. Ehk oleks meilgi VIPide ðõuvõstluse asemel pakkuda vabaklassis näiteks viiele kündjale loositraktoreid. See on vaid üks viis ala laiendamiseks.

Lõpuks tuletan meelde Eesti künnimeeste kohad 1968. aasta NL meistrivõistlustel:

  • Ratastraktorite klassiis 2. koht -  Kustas Lund. Tolleagsete asjaosaliste meenutuste järgi hilines võistluste autasustamine EPA aulas tunni võrra, sest peakohtunik arvutas kõik punktid uuesti üle.
  • Roomiktraktorite klassis 3. koht  - Leo Teppan.

Osale arutelus

  • Heino Laiapea

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised