Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas ja mis meetme kaudu saab toetusi rohekoridori jääv metsaala, kus on ka kaldavöönd?

Uurisime Keskkonnaministeeriumi avalike suhete nõunik Pille Rõivaselt kas ja mis meetme kaudu saab toetusi rohekoridori jääv metsaala, kus on ka kaldavöönd?

Rohekoridorid on osa rohevõrgustikust, mis on maakonna tasemel määratud maakonna teemaplaneeringutega “Asustust ja maakasutust suunavad keskkonnatingimused” ja mida on täpsustatud üldplaneeringutega. Rohevõrgustik koosneb rohevõrgustiku tuumaladest (kaitsealad) ja neid ühendavatest koridoridest ehk rohekoridoridest.

Rohekoridoride jaoks, mis ei kuulu kaitsealade koosseisu, ei ole toetuseid ette nähtud. Juhul, kui kõnealune rohevõrgustiku osa peaks kuuluma kaitseala koosseisu, kus kaitstakse Natura võrgustiku metsaala, siis on võimalik taotleda toetust saamata jääva tulu kompenseerimiseks. Toetust võib taotleda vähemalt 0,3 hektari suurusele metsaalale, mis asub Natura 2000 võrgustiku alal ja on kantud metsaalana keskkonnaregistrisse.

Keskkonnaregistrisse kantud alasid näeb maa-ameti kaardiserveri kaardilt http://geoportaal.maaamet.ee/est/Kaardiserver-p2.html, klikkida vasakult “Natura metsatoetused”.

Toetused Natura võrgustikule

Toetust saab taotleda Erametsakeskuse kaudu ning seda makstakse Eesti Maaelu Arengukava 2007–2013 alusel Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondist (EAFRD) ning kaasfinantseeritakse Eesti riigi eelarvest.

Toetuse määr Natura 2000 piiranguvööndis, hoiualal ja projekteeritaval alal asuva ühe hektari metsaala kohta 60,08 eurot aastas, sihtkaitsevööndis 109,93 eurot hektari kohta aastas.

Oluline asukoht

Seega peaks selgitama välja kas metsaala asub Natura võrgustiku alal ning on kantud Keskkonnaregistrisse. Sellisel juhul on võimalik tal taotleda toetust. Kui tema metsaala ei ole Natura alal, siis tasub julgelt küsida nõu kohalikust metsaühistust.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960