Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnahoid ärgitab ettevõtjaid koostööle

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) ja advokaadibüroo GLIMSTEDT sõlmisid 11. juulil 2014 ühiste kavatsuste protokolli, mille eesmärgiks on põllumajandus- ja toidusektori ettevõtjate keskkonnaõigusalase teadlikkuse edendamine.

Advokaadibüroo GLIMSTEDT advokaadi Mirjam Vili sõnul peavad ettevõtted keskkonnasäästlikkust üha olulisemaks ja on konkurentsivõimelisema majanduse nimel avatud koostööle. „On oluline, et ettevõtjad oleksid teadlikud nii Euroopa Liidu kui Eesti keskkonnanõuetest ja oskaksid oma tegevust vastavalt sellele juhtida. Pikas perspektiivis on konkurentsivõimeline see ettevõtja, kes juba praegu oskab nende keskkonnanõuetega oma tegevuses arvestada,“ ütles Mirjam Vili.

„Keskkonnanõuded mõjutavad üha suuremal määral põllumajandus- ja toidusektori ettevõtete majandustegevust. Põllumajandus-Kaubanduskojal on seni olnud eelkõige jõudu osaleda mahuka Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika kujundamisel ja rakendamisel, kuid meie ettevõtete majanduslik edu sõltub üha enam teadlikkusest keskkonnaõiguse valdkonnas,“ selgitas koostöölepingu sõlmimise vajadust EPKK juhataja Roomet Sõrmus.

„Viimasel ajal on täheldatav ettevõtjate valmidus panustada rohkem ühiskonna arengusse ja keskkonnahoidu. Enamasti sõlmitakse vastavaid ühiste kavatsuste protokolle ja vaba tahte lepinguid riigi ning suuremate saastajate vahel. Ettevõtete ja erialaliitude ühised koostöölepped on aga Eestis seni olnud haruldased,“ ütles Vili.

Vili sõnul võimaldab koostöö kaasa aidata loodussäästlikuma ja konkurentsivõimelisema majanduse arengule Eestis, mille tulemusel väheneb ettevõtlusest tulenev keskkonnamõju ning on tagatud ühiskonna säästev areng.

Advokaadibüroo GLIMSTEDT on sarnase ühiste kavatsuste protokolli sõlminud 2013. aasta juulis ka Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsiooniga (EKJA), mille kohaselt on läbi viidud keskkonnaõiguse koolitusi ja töötatud välja keskkonnaõiguse alaseid projekte.

1996. aastal loodud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on põllumajandus- ja toidusektori ettevõtete esindusorganisatsioon, mille eesmärk on oma tegevuse kaudu väärtustada Eesti põllumajandust ja toiduaineid nii kodu- kui välisturul. Koda toetab Eesti põllumeeste ja toidutöötlejate vahelist koostööd ning põllumajandussaaduste ja toiduainetega kauplemist nii sise- kui ka välisturul.

GLIMSTEDT on üks Baltikumi juhtivaid täisteenust pakkuvaid advokaadibüroosid, kus töötab kokku üle 250 advokaadi Tallinnas, Riias, Vilniuses, Minskis ja erinevates linnades Rootsis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960