Autor: Heino Laiapea • 24. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandusminister tutvus künniklubiga

Teisipäeval kohtus põllumajandusminister Ivari Padar Kaspar Järvala künniklubi liikmetega, kes käisid juunis Suzdalis Venemaa lahtistel künnimeistrivõistlustel.

Suzdalis esmakordselt pöördatrade klassis võistelnud Kaspar Järvala künd oli üks ilusamaid kuid ühe vea tõttu pidi mees leppima 5. kohaga.

 "Ega ma sellest eriti kuulnud ole, räääkige täpsemalt," julgustas põllumajandusminister Ivari Padar.

"Kõigil võistlejatel olid kasutada ühesugused traktorid ja kahekorpuselised pöördadrad, selle poolest erines see võistlus meie ja maailmameistrivõistlustest," selgitas 20ne aastase künnivõistleja staažiga tehnikafirmas OÜ Rodnas töötav Kehtna künnimees Kaspar Järvala. Tema sõnul oli Venemaa võistlustel künni põhihindajad kolm meest: võistluste peakohtunik Venemaalt ning abidena Hollandi künniekspert ja Kaspar Järvala künniklubi liige Priit Puuorg.

"Algul plaanisime, et ka Priit võistleb kuid see oleks meile liiga kulukaks läinud. Kohapeal oli kohtunikest nappus ja nii Priit ametisse määrati," ütles Järvala.

Kehtna  valla põllumees Jaanus Kaljula näitas ministrile võistlustel tehtud slaidiprogrammi ning jagas jagas oma tähelepanekuid võistlustest.

Eesti esimene künniklubi on Kehtnas

Üheskoos tutvustati Kaspar Järvala künniklubi, mis on esimene taoline künniklubi Eestis.

MTÜ Kaspar Järvala künniklubi asutati tänavu 9. mail. Klubi eesmärk on arendada võistluskündi ja pakkuda just noortele võimalust alaga tegeleda.

Selleks on vaja osta võistlusatru ja koos firmadega leida sobivaid traktoreid.

"Kui Šotimaal on 147 võistlust aastas ja kündjatel treenerid ja meeskond, siis Eesti on veel sellest väga kaugel," rääkis  Kaspar Järvala, kes on mitmel aastal käinud seal künnivõistlustel ning saanud parima külalisvõistleja auhindu. "Püüan tee teistele lahti teha, et meid tuntaks," selgitas ta.

Selleks on Kehtna künnimehel plaan augustis minna Euroopa künnivõistlustle Belgiasse. Eestlased pole varem nendel võistlustel osalenud.

Tule künnisimmanile 13. septembril

Kui varem pidas künniklubi plaani tähistada esimese Kehtnas peetud künnivõistluse 50. aastapäeva suuremahulise künnivõistlusega, siis nüüd on liikmete suure töömahu tõttu kava vähendatud

"Tahame pakkuda võimalust oma piirkonna künnimeestele õppida teiste kogemustest ja näidata oma oskusi. Künni osa on ligi kolm tundi. Meelelahutust pakkuvad Kehna valla taidlejad ja väsimatu pillimees,"  rääkisid künnimehed. "Toimub ka Mati Naruski künnivõistlusteteemaliste filmide demonstratsioon ja  ja väike näitus künnivõistluste ajaloost."

Kes  soovivad teistest Eestimaa paikadest 13. septembril peetaval künnisimmanil Raplamaal Kehtna vallas Ohekatku külas Mati Kutseri talu põllul  oma traktori ja adraga künda, peavad sellest 30. juuliks teatama aadressil: [email protected] või telefonil 50 84 867.

Samal aadresselil saavad endast märku anda ka kõik ürituse toetajad ja teised huvilised.

Ka põllumajandusministril oli teispäeval see päev kalendris vaba. "See on nii huvitav, tulen kindlasti kohale, hoidke mind künniklubi tegemistge ikka kursis," lausus minister tunnise kohtumise lõpetamisel.

 

 

Künnimehed ministri juures oma tegemistest rääkimas.
Foto: Heino Laiapea
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960