VTA: Leedu päritolu sealiha ja seda sisaldavate toodete sissevedu Eestisse on keelatud

Seoses kahtlusega, et Leedu Vabariigi territooriumil on sigade Aafrika katk levinud aladele, kus puudusid varem kehtestatud kaitsemeetmed sigade Aafrika katku leviku tõkestamiseks, on ettevaatusabinõuna alates 24.07.14 keelatud Leedu päritolu sealiha ja seda sisaldavate toodete sissevedu Eestisse.

Erandina on lubatud Eestisse tuua tooteid, mis on toodetud ja töödeldud vastavalt põllumajandusministri 13. mai 2005. a määrusele nr 55 „Loomsete saaduste ja nende käitlemise, sealhulgas nendega kauplemise, veterinaarnõuded“. Lubatud töötlemismeetodid on loetletud eelnimetatud määruse lisas 3. Toote nõuetekohasus peab olema tõendatud.

Kehtestatud piirang on ajutine ning lõpetatakse kohe, kui loomataudi uute puhangute kahtlus on ümberlükatud või selle levik tõkestatud.

Seoses sigade Aafrika katku diagnoosimisega Leedu Vabariigi Ignalina maakonnas, on alates 28. juulist 2014 kehtetu Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori käskkiri, mis keelas Leedu päritolu sealiha ja seda sisaldavate toodete sisseveo Eestisse, sest Euroopa Komisjon võttis vastu rakendusotsuse nr 2014/502/EL. Nimetatud rakendusotsus kehtestab piirangud Leedu Vabariigis nakkusohtlikust piirkonnast pärinevatele elussigadele ja sealihale.

 

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised