Autor: Kaisa Gabral • 13. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Murakas: ELi meetmed on täna nagu pool miinimumpalka

Eesti Piimaliidu juht Jaanus Murakas nentis, et Euroopa Liidu meetmed tänasel päeval enam ei aita ja neid oleks tarvis veidi reformida.

„Euroopa Liidu meetmete täna rakendumine enam ei aita, see on nagu pool miinimumpalka – neid toetuseid oleks vaja veidi reformida ja kõpitseda. Me loodame erakorralise koosoleku peale ELi siseselt. Kui Kreeka või mõnede pankade puhul seda tehakse, siis loodame, et seda tehakse ka nüüd,“ rääkis Murakas Vene sanktsioonide mõjudest.

„Juttu on olnud otsestest ja kaudsetest mõjudest. Täna, kui möödas on üksikud päevad Vene turu äralangemisest, on kaudsed mõjud juba pimeduses end näidanud. Piima tooraine – toorpiim ise ja piimapulber, mida eksporditakse kaugete maade taha – nende hinnad on täna langenud,“ rääkis Murakas.

Tema sõnul on Eestis maailma tipptasemel laudad, robotlaudad, milliseid on Euroopa Liidus vähe. Investeeringuid on Murakase sõnul tehtud palju, sektor on konkurentsivõimeline ja täna pole võimalik seda teenindada, kui ei tule peale mingeid toetusi. „Lühikese kriisi tõttu ei tasu lasta sel kokku kukkuda, sest siis läheme jälle ajas 20aastat tagasi,“ lisas Murakas.

Kuna turg on languses, siis seisab Murakase sõnul lähinädalatel ees ka piima hinna langus. Kuigi täna pole veel laual kokkuleppeid valitsuse ja tootjate vahel, rõhutas Murakas, et toidujulgeolek on tänases maailmapildis väga oluline.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960