Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti koondis on raiespordi maailmameistrivõistlusteks valmis

10.-13. septembrini toimub Šveitsis Brienzis raiespordi MM. Eestit esindab maailmameistrivõistlustel neli meest: Andres Olesk, Taavi Ehrpais, Sulev Tooming ja Jarro Mihkelson.

Andres Olesk on kogenud raiemees. Igapäevaselt on ta tegev Valgamaal Hummulis, kus juhib ettevõtet Valga Puu. Raiespordiga alustas ta juba Luua Metsanduskooli päevil, aastate jooksul on ta kogunud kaheksa Eesti meistritiitlit, 2010. aastal pärjati ta maailmameistriks, 2013. aastal tuli Olesk raiespordis Euroopa meistriks. Eesmärgid on kõrged ka eelolevateks maailmameistrivõistlusteks.

„Siht, mida me omavahel meeskonnas olema arutanud, on koht esikolmikus,“ rääkis Olesk. „Kui sealjuures tuleb ka individuaalselt hea tulemus, on väga hea. Aga me läheme Šveitsi meeskonnavõistlust tegema ja ma arvan, et see vahe individuaalse võistlusega on see, et me ei võta riske. Näiteks saepuruvõistlust lähme me kindla peale, individuaalvõistlustel võib alati lõigata 1-2 millimeetrit rohkem, meeskonnavõistlustel tuleb arvestada ikkagi kõigiga.Koondise koosseis on tugev, selle koondisega võib välja minna küll. Viimane kodumaine võistluski näitas, et koondise liikmed olid eesotsas,“ rääkis Olesk.

Tiitlitega raiemees on ka Taavi Ehrpais, kes igapäevaselt juhib metsandusettevõtet ja Vardi Erametsaseltsi Raplamaal. Raiespordiga alustas temagi Luua Metsanduskoolis õppides. Aastate jooksul on Taavi kogunud viis Eesti meistritiitlit ja meeskondliku maailmameistritiitli (aastal 2006, kui maailmameistrivõistlused toimusid Eestis).

„Põhimõtteliselt on vorm valmis, kuid väikest lihvi teeme veel koondisega vahetult enne võistlusi Luua laagris (Luua Metsanduskoolis),“ rääkis Taavi Ehrpais. Suurimaid konkurente ennustab mees lähinaabrite hulgast: „Eks ikka Soome ja Venemaa. Tugevad tiimid on ka Austria, Saksamaa, Holland, Prantsusmaa, Austria, võibolla ka Valgevene. Meie koondise osa tundub, et ainuõige koosseis. Võistlustel oleme ju ikka eesotsas. Šveitsis individuaalselt midagi väga suurt ei looda, kuid kui suudaksime meeskondlikult midagi teha, oleks väga hea,“ rääkis Taavi Ehrpais.

Pea veerandsaja aastase staažiga metsamees Sulev Tooming jõudis raiespordini sajandivahetusel. Sellest ajast on kogutud hulgaliselt kõrgeid kohti nii Eesti võistlustel kui naabrite juures. Ida-Virumaal Avinurme kandis elaval ja RMKs töötaval mehel on olemas ka maailmameistrivõistluste kogemus. Sulev on veendunud, et ilma reaalse metsatöö kogemuseta raiespordis hakkama ei saa, kuigi olud on erinevad – metsas tööd tehes pole konkurentsi ja võistluspinget. Kuid juba maast-madalast omandatud spordipisik sunnib ennast ka võistlustel proovile panema.

Maailmameistrivõistluste eelsed ootused on Sulevil sellised: „Tahaks teha oma parima tulemuse ja hooaja tulemuse ületada. Põhiline on meeskonda mitte alt vedada. Individuaalne koht võiks olla seal esiviieteistkümne seas, siis oleks väga hästi.“

Eesti juuniorsportlasi esindab Šveitsis Läänemaalt pärit ja praegu Luua Metsanduskoolis õppiv 19-aastane Jarro Mihkelson. Hoolimata mehe noorusest on temalgi ette näidata väärikad tiitlid – 2013. aastal tuli Jarro Austrias Euroopa juuniorite raiemeistrivõistlustel kolmandale kohale, käesoleva aasta maikuus saavutas ta Euroopa noorte meistrivõistlustel raiespordis individuaal-arvestuses teise koha. Lisaks on ta mitmetel raievõistlustel tulnud Eesti parimaks juuniorsportlaseks.

Eelolevatel võistlustel on Jarrol lootus jõuda juunioride esikolmikusse, kuid nagu ta ise ütles, siis „eks aeg näitab.“

„Tunne on hea, et saab osaleda suurvõistlustel, need ikka erinevad juunioride võistlustest. Palju erinevusi neil tegelikult pole, kuid tase on kindlasti erinev. Kõige suuremad konkurendid on lähinaabrid, Valgevene, Šveits kindlasti ise. Euroopa maid ma nii hästi ei tea, pole nendega palju koos võistelnud. Võistlusvormile tuleb ka viimane lihv anda, teeme veel ühe treeninglaagri,“ rääkis Jarro.

Eesti meeskond oli maailmameister 2006. aastal, kui raiespordi maailmameistrivõistlused toimusid Otepääl, 2008. aastal pälviti 15. koht, 2010. aastal tuldi 3. kohale (Andres Olesk tuli individuaalarvestuses maailmameistriks), 2012. aastal jõudis Eesti meeskond 8. kohale.

Vaata lisa võistluste ametlikult kodulehelt http://www.brienz2014.ch/en/ ja  http://www.wlc-2014.com/.

 

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960