Autor: Birjo Must • 3. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Salvesti omanik: ettevõtjad ootavad uut toetusperioodi

Salvesti suuromaniku Veljo Ipitsa sõnul ei tee paljud ettevõtted sel aastal masinatesse ja seadmetesse suuri investeeringuid, kuna ootavad peatselt avanevat Euroopa Liidu toetusprogrammi perioodi.

Täna teatas statistikaamet, et ettevõtete investeerimisaktiivsus väheneb jätkuvalt. Ettevõtted investeerisid 2014. aasta II kvartalis 529 miljonit eurot, mis oli 17% vähem kui mullu samal ajal. Enim vähenesid investeeringud masinatesse ja seadmetesse.

„Ei ole saladus, et ettevõtted, kes tahaksid teha midagi innovaatilist ja head, on arvestanud sellega, et avanemas on uus Euroopa Liidu toetusprogrammi periood. Arvan, et päris paljud ettevõtted on sellega arvestanud ja oma plaanid niimoodi üles ehitanud, et investeeringud tehakse järgmisel või ülejärgmisel aastal,“ märkis Ipits lisades, et siis oleks seadmeid võimalik soetada umbes 40%-lise investeeringutoetusega. Ka Salvest on Ipitsa sõnul oma plaanid nõnda sättinud.

Samas tunnistas Ipits, et igal ettevõttel on investeeringute jaoks individuaalne plaan. Nii on näiteks Salvest viimase 10 aasta jooksul juba oma seadmeparki oluliselt uuendanud. „Täna on meil seadmepark piisavalt hea selleks, et me ei peaks seal väga suuri muutusi tegema,“ lisas Ipits.

Küsimusele, kas ettevõtjate seas valitseb hetkel ka suur ebakindlus, vastas Ipits, et teatav ebakindlus on kogu aeg: „Mulli lõhkemisest on juba õpitud ja kõik ettevõtjad on arvestanud, et pikema aja jooksul tuleb ette ka tagasilööke.“

Lisaks on Ipitsa sõnul meie naaberturud täna seisakus ning pole mõtet loota, et seal meie ettevõtteid avasüli vastu võetakse. „Peame vaatama kaugemate turgude poole ja sageli on seal suuri takistusi, kuid sinnapoole kindlasti liikuda tuleb,“ lausus ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960