Autor: Marge Männistu, kaasautor • 11. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti And laieneb

Viimsis tegutsev ettevõte Eesti And, mis tegeleb toiduainete müügi ja pakendamisega, investeeris tootmishoone laiendamisse 40 000 eurot. Tänu sellele suurendab ettevõte toodangu töötlemisastet ja sortimenti, mis võimaldab eksportida ka Läti ja Soome turule.

Eesti And OÜ on loodud 2010. aasta sügisel. Ettevõtte põhitegevus on metsa- ja aiasaaduste ostmine, töötlemine, pakendamine ja müük, lisaks maitserohelise maaletoomine ja edasimüümine. Kogu toodang on ettevõtte enda välja töötatud ning läbi katsetatud. Tegevusaja jooksul on seetõttu tootmises olnud ka tooteid, mis pole osutunud nii populaarseks kui loodetud, ning mille tootmine on lõpetatud.

Eesti And OÜ juhatuse liikme Paavo Rebase sõnul on nende peamised kliendid praegu kõik suuremad kaupluseketid ja suurköögid. Ettevõtte kogemus jaekettidesse saamisel on olnud väga erinev, mõni kokkulepe on saavutatud kohe, teisele on kulunud aastaid. “Meie suurimad kliendid on Rimi, Selver, ETK, neile lisanduvad suurköögid ja restoranid,” märkis Rebane.

“Praegu tegutseme ainult Eesti turul, kuid plaan on sügisest minna tagasi Läti turule ning laieneda ka Soome,” märkis Rebane, kelle sõnul erinevad Läti ja Soome elanikkonna maitse-eelistused eestlaste omast – lätlastel vähem ja soomlastel rohkem.

Näiteks söövad Soomes vähesed männiriisikat, seal on suurem huvi heledama seene ehk näiteks haavariisika vastu.

Nendele turgudele plaanitakse pakkuda veidi kohandatud toodangut, mistõttu oligi ettevõtte üks laienemise eesmärk vajadus sortimenti laiendada, selgitas Rebane.

Ettevõte laienes hiljuti, sest seoses tootmis­mahu suurenemisega tekkis vajadus uute tootmis- ja lao­pindade järele. KredExi abiga suurendati sügav- ja külmalao pinda. Kui enne osteti laoteenust sisse, mis oli logistiliselt väga kulukas, siis uus laopind võimaldab oluliselt kokku hoida.

“Tegemist ei ole uue tootmishoonega, vaid vana hoone osalise renoveerimisega, mille maksumus oli umbes 40 000 eurot,” märkis Rebane. ­Samuti hangiti uus pakkimisliin, mille võimsus lubab oluliselt suuremat tootmismahtu.

Peamine mahu kasv on tulnud jaekaubanduse tellimuste tõttu. “Meie puhul on mahu suurendamine praegu olnud tooraine taga. Eelmine aasta oli väga vilets seeneaasta, mis ei võimaldanud hankida sellist kogust, mida plaanisime, ning toodangut jätkus vaid Eesti turule. Loodame sellel sügisel paremat saaki. Kindlasti on valmisolek suurema mahu jaoks olemas, järgmiste aastate plaan on veelgi suurendada tootmis- ja laopindasid,” lausus Rebane.

Loe täismahus artiklit SIIT.

Autor: Marge Männistu

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960