Autor: Raido Neemre • 12. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduainete hinnad viimase 4 aasta madalaimal tasemel

ÜRO toiduhinna indeks on kukkunud viimase nelja aasta madalailmale tasemele; tänu heale ilmale on teraviljasaak olnud ülimalt hea ning piimatoodangu import on aeglustunud.

Kõikide teiste toiduainete gruppide, v.a liha hinnad, mida ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) hindab, on märkimisväärselt kukkunud; langust juhivad piimatooted.

FAO igakuine toiduindeks oli augustis keskmiselt 196,6 punkti, mis on 3,6% vähem kui juulis. Liha hinnad olid jätkuvalt kõrged, FAO lihahinna hindeks kasvas aasta lõikes 14%.

Venemaa impordikeeld Lääne piimatoodetele on hindadele rängalt mõjunud.

Ka nisu hinnad jätkasid augustis langust tänu järjekordsele rekordsaagikusega aastale. Teravilja hind langes madalaimale tasemele alates 2010. aasta juulist. Maisihind kukkus viimase nelja aasta madalaimale tasemele samuti tänu rekordilisele saagikusele sellel aastal. 

Globaalsed teravilja varud jõuavad sellel aastal tõenäoliselt viimase 15 aasta kõrgeimale tasemele. FAO prognoosib, et maailma teraviljavarud jõuavad 2015. aasta hooaja lõpuks 616 miljoni tonnini, mis ületab eelmist prognoosi 12 miljoni tonniga.

Riis on ainus teravili, mille hind augustis ei langenud, kuna Tai ei olnud oma varusid just lahkelt jagamas.

“Fakt, et Tai piirab jätkuvalt riigi müüki, hoolimata riiklike riisihoidlate hiiglaslikest varudest, on olnud üks faktoritest, mis on riisi hinda ühtlasena maailmas hoidnud,” märkis FAO ökonomist Concepción Calpe.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960