Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministrid ja tippjuhid Eesti toitu vaaritamas

Toiduliit korraldas 16. septembril Eesti toidutööstuse käekäiku mõjutavate ühiskonnategelaste ja tippjuhtide ühiskokkamise.

Põllumajandusminister valis selleks veise välisfileest böffi, Riigikogu liige Helir-Valdor Seeder rosina-kohupiima piruka, Riigikogu liige Imre Sooäär marjadega kamakohupiimavahu, HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm verivorsti köögivilja vormi ning Leiburi juht Asso Lankots halvaa röstikad. Riigikogu aseesimees Jüri Ratas, kes ei saanud Riigikogu juhatamise pärast kokkamisel osaleda, oli valinud oma lemmikuks seenepiruka, mille lõhn tulijaid saabumisel tervitas.

 

Parima koka tiitli pälvis ajakirjanike poolt põllumajandusminister Ivari Padar. Parima pala tiitel läks Imre Sooäärele metsamarjadega kamakohupiimavahu eest. Teet Soorm ütles oma roa valikut põhjendades, et tema retsept on tulnud elulisest vajadusest - Teedu lapsed ei armasta verivorsti süüa, kuid nüüd, kus see on köögiviljade alla peidetud, pole nad enam streikinud.

Helir-Valdor Seeder tunnistas kokkamise vahele, et tema lemmikmagustoidud ongi tehtud piimatoodete baasil ning retsept pärineb naise vanaema käest. Ehkki ta ise tundis muret, kas kook sai ikka piisavalt maha jahtuda enne, kui see osalejate ette kanti, oli tulemus kõigile sööjaile meeltmööda. Asso Lankots ütles, et tema peres on võileib hommikusöögil au sees ning seetõttu oskab ta ka neile igasuguseid katteid suurema raskuseta valmistada.

Ivari Padari sõnul väärib Eesti toit senisest suuremat tähelepanu. „Iga rahva jaoks on tema köök ja kodu lähedal kasvanud toit parim. See tähendab, et eelkõige peame ise Eesti toidust lugu pidama ja seda tarbima. Sellega aitame säilitada nii töökohti põllumajanduses ja toidutööstuses kui ka Eesti toidu kohta meie toidulaual,“ ütles Padar.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ütles, et Eesti toidu kõige tähtsamad tarbijad on koduturul. „Tööstused pingutavad kvaliteetse ja aina mitmekesisema valiku pakkumisel Eesti tarbijate poolehoiu nimel. Vajame tarbijate toetust, et meie igapäevasel toidulaual säiliksid kohaliku päritolu tooted,“ rääkis Sirje Potisepp.

Ühise toiduvalmistamise eesmärgiks oli juhtida avalikkuse tähelepanu Eesti toidule ja selle kvaliteedile.

Üritus tipnes põllumajandusministri ja Toiduliidu juhataja Sirje Potiseppa kokkuleppega viia järgmise aasta septembris läbi Eesti toidu kuu. 

Vaata ka videosid ühisest kokkamisest SIIT.

 

TASUB TEADA

Eesti toiduainete osakaal ostetavast toidust on täna TNS Emori andmeil 60%. „Tähtis on tegutseda selle nimel, et see nii ka jääks. Hind on toidu puhul alati olnud üks oluline valikukriteerium, kuid kui see jääb ainsaks, muutub ühekülgsemaks ka meie toiduvalik. Tootjad valmistavad toitu südamega ja soovime, et ka ostuotsuseid tehtaks südamega,“ märkis Sirje Potisepp.

Eesti toidu väärtustamiseks on koostamisel Eesti toidu arengukava, mille põhieesmärk on Eesti toidu ja toidukultuuri populariseerimine nii Eesti inimeste, Eestit külastavate turistide kui ka välistarbijate seas. Pilootprojektina toodi tänavu suvel laulupeole üksnes Eesti toidule pühendatud väljak.

 

Ministrid ja tippjuhid Eesti toitu vaaritamas
Foto: Raul Mee
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960