Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tule Olustverre Eesti künnimeistrivõistlustele

Sel nädalavahetusel, 26. ja 27. septembril toimuvad Olustveres Teenindus- ja Maamajanduskooli õppetalu maadel Eesti künnimeistrivõistlused.

”Künnimeistrivõistlused on traditsioon ja iga-aastane suursündmus Künniseltsile, kuhu kogunevad eksperdid Eestist ja välisriikidest, et vahetada kogemusi ja õppida midagi uut mulla harimise kunsti kohta,” sõnas Eesti Künniseltsi juhatuse liige Riho Kala. ”Kuna eelmine aasta osutus meelelahutuslik VIPide künnivõistlus nõnda populaarseks, siis oleme ka sel aastal otsustanud lisaks meistrivõistlusele korraldada ka eraldi VIPide künnivõistluse, kus võtavad kündmises mõõtu nii meelelahutustegelased ja sportlased kui ka tuntud ärimehed ja poliitikud,” lisas Kala.

Võistlustele on oodatud meisterkündjaid ja noorkündjaid nii Eestist, Lätist, Leedust, Inglismaalt, Saksamaalt ja Soomest.

Künnivõistlusi peetakse kokku neljas võistlusklassis: pöördatrade vaba- ja meistrite klass, noorkündjate klass ja meistrite klass tavaatradel. Päeva lõpuks selgitatakse välja parimad meisterkündjad pöörd- ja tavaatradega ja üldarvestuses esimeste kohtade saavutanud sõidavad järgmisel aastal Eestit esindama maailmameistrivõistlustele Taanis.

Reedel, 26. septembril kell 13.00 toimub künnimeistrivõistluste avamine, 13.30 algab VIPide võistlus ning 14.20 künnimeistrivõistlused. VIPide künnivõistlust viib läbi Venno Loosaar.

Kaks päeva kestva ürituse vältel toimuvad lisaks meistrivõistlustele ka erinevad seminarid, õpitoad ja põllutehnika esitlused valdkonna spetsialistidele, kuid põnevaid tegevusi leiab kogu perele. Künnivõistluste raames on plaanis tänavu juba 10. aastat toimuv Hoidiste mess, kus valitakse taas selle aasta parimad retseptid ja hoidised. Samuti toimub kõikidele tehnika huvilistele suunatud üritus Tehnika Teeviit, kus tutvustatakse ja näidatakse põllumajandusfirmade kõige värskemat eritehnikat. Lisaks toimuvad erinevad kogu pere üritused ja atraktsioonid: ATV sõit, kompleksvõistlused külastajatele, tiigrirada lastele, hobusõit, traktorisõit, seinaronimine ja kummihüpe.

VIP võistluse osaleja ning Swedbank AS ettevõtete panganduse juhi Heiki Raadiku sõnul on VIPide künnivõistlus heaks võimaluseks, et kontoritöö kõrval ka kummikud jalga tõmmata ning üle pika aja põllule tulla. „Olen maapiirkonnast pärit ning väikesest peale traktoritega sõitnud, seega põllutöö pole mulle võõras, kuid kuna kündnud ma varem pole, siis on lõpptulemust keeruline ennustada. Seda enam, et kündmine pole niisama lihtne töö, et lihtsalt tuled ja teed – see vajab oskusi, teadmisi ning kogemust. Ootusärevus on suur ning loodetavasti läheb kõik võistluspäeval kenasti,“ lisas Raadik.

„Künnimeistrivõistlused ja sellega seotud üritused toovad kaheks päevaks Olustverre kokku nii põllumehed kui ka sektoriga seotud ettevõtjad, kes saavad omavahel mõtteid vahetada ja tutvuda põlluharimise uute võimalustega. Swedbankil on hea meel olla põllumajandussektori olulise ürituse pikaajaline toetaja ja aidata sellega kogu valdkonna arengule kaasa," sõnas Raadik.

Künnimeistrivõistluste ajalugu ulatub 1874. aastasse, regulaarselt on Eestis künnimeistrivõistlusi korraldatud aastast 1965, kuid Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli õppetalu maadel korraldab Eesti Künniselts künnimeistrivõistlusi 2005. aastast ehk kümnendat korda. Igal aastal külastab kaks päeva kestvaid künnimeistrivõistlusi ca 2000 valdkonna spetsialisti, ettevõtjat ja huvilist.

Rohkem informatsiooni leiad SIIT .

Ürituse kava leiad SIIT.

Eesti künnimeistrivõistluste suurtoetajad on Põllumajandusministeerium, Swedbank ja Baltic Agro.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960