Seoses Euroopa Komisjoni rakendusotsusega sigade aafrika katku tõrjemeetmete kohta valmistab Põllumajandusministeerium ette määrust taudi leviku piirkondadest pärineva sealiha ja –toodete erimärgistamiseks.
Määruse järgi saaksid erimärgistuse tooted, mis pärinevad sigadelt kõrgendatud haigusriskiga piirkondadest, kus on kodusigadel diagnoositud sigade aafrika katk. Erimärgistusega liha ja tooteid võib turustada vaid Eesti piires.
„Eestis ei ole seakatk kodusigadele levinud, kuid peame selleks valmis olema. Kui see peaks juhtuma, tuleb hakata nendest piirkondadest pärit sigade liha ja -tooteid märgistama. Nendes piirkondades toodetud sealiha on inimestele ohutu. Märgistus on vajalik loomatervise seisukohalt liha ja lihatoodete liikumise jälgitavuse tagamiseks,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse ning teaduse- ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai. „Kui kodusigadel taud diagnoositakse, siis selles konkreetses farmis sead hukatakse ja hävitatakse ning seda liha ei turustata.“
Rümbast või selle osast valmistatud loomse saaduse märgistamisel kasutatakse kolmnurkset märki tavapärase ovaalse asemel. Märgil peavad olema kolmnurga tipunurga all ülemises osas tähed „EE” või sõna „Eesti“ ja kolmnurga keskel ettevõtte tunnusnumber.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Lähinädalatel avaldatakse Euroopa Komisjoni rakendusotsus, millega laiendatakse Eestis kitsendustega ala seoses sigade aafrika katku diagnoosimisega metssigadel. Uue otsusega kehtestatakse ka nõuded märgistamise kohta.
Vaata määruse eelnõud
SIIT.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.