Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Itaaliast leiti mesilastele ohtlik kahjur – väike tarumardikas 

Väike tarumardikas (Aethina tumida) avastati Itaalias Calabria piirkonnas 5. septembril 2014. aastal. Tegemist on esmakordse leiuga Euroopas viimase 10 aasta jooksul. Väikese tarumardika leiukoha ümber loodi 20-kilomeetrise raadiusega ohustatud tsoon ja 100-kilomeetrise raadiusega järelevalve tsoon.

10. oktoobriks oli Calabria piirkonnas registreeritud 23 haiguspuhangut. Calabria piirkonnas on kehtestatud mesilaste väljaviimise keeld. Kõik tsoonides asuvad mesilad kuuluvad kontrollimisele ja pärast kontrolli paigaldatakse mesilatesse püünised mardikate püüdmiseks ning püüniseid tuleb iga nädal kontrollida.

Väikese tarumardika leidmine on teatamiskohustuslik kõikides liikmesriikides. Ta on umbes 5 mm pikk, ovaalse kujuga, hallikaspruuni kuni musta värvi kõva kitiinkestaga  mesilaspere kahjurputukas, kes võib elutseda ka valminud puuviljades või maapinnas. Peale tarusse sisenemist muneb iga mardikas kärgedesse või pragudesse päevas 13-15 muna, mis on mesilasema munadest veidi väiksemad. Vastse staadiumis on väike tarumardikas kuni 12 mm pikkune kreemikasvalge ja suure vahakoi vastse sarnane. Teda eristab vahakoist 3 paari pikki esijalgu ja ogasid iga rõnga kõhtmisel küljel. Nii munadest koorunud vaglad kui ka täiskasvanud tarumardikad toituvad mesilashaudmest, aga ka suirast ja meest.

Kahjuri olemasolule mesilastarus viitavad tunnused:

mardika, ebatavaliste vastsete või munade olemasolu;käigud raamide sees;haudme ja kärgede ulatuslik saastumine ja hävimine;mee värvuse ja fermentatsiooni muutumine.

Oma elutegevuse tagajärjel kaevavad vastsed raamidesse käigud, hävitavad haudme ja reostavad väljaheidetega mee.

Seoses väikese tarumardika leiuga Itaalias tuleb mesinikel, kes Itaaliast mesilasi ja mesindustarvikuid sisse toovad, meeles pidada, et Itaaliast Calabria piirkonnast on keelatud mesilaste välja viimine.

Rohkem infot väikese tarumardika kohta on leitav Veterinaar- ja Toiduameti veebilehelt

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960