Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa noored metsamehed võistlevad kevadel Tartus

Tuleva aasta maikuus, 20.-24.05.2015, toimuvad Eestis XIV Euroopa Noorte Meistrivõistlused Metsanduses. Üritust korraldab Luua Metsanduskool.

“EMi korraldamine on meie ja terve Eesti metsandusringkonna jaoks suur au,” ütles võistluste peakorraldaja Marko Vinni. “Meie eesmärk on metsanduse propageerimine läbi raiespordi ja Euroopa Meistrivõistluste Eestisse toomine aitab sellele kindlasti suuresti kaasa”.

„Tegu on ühe vähese kohaga, kus omavahel saavad mõõtu võtta metsandust õppivad noored,“ lisas Luua Metsanduskooli direktor Haana Zuba-Reinsalu.

Nimelt ei sisalda teised tuntud kutsevõistlused noortele metsameestele mõeldud võistlusi. Võistlustest võtavad osa 24 Euroopa riigi parimad metsandust õppivad õpilased vanuses 16-25, parim riik selgitatakse välja raievõistlustel ja metsarajal.

Iga riik paneb välja neljaliikmelise võistkonna, kes on kõik pärit selle riigi parimast metsanduslikust koolist. Eestit esindab Luua Metsanduskooli võistkond. Kuigi enamik alasid on individuaalsed, loeb lõppkokkuvõttes siiski terve meeskonna ehk riigi sooritus.

“Sisuliselt selgitatakse välja Euroopa parim metsandusharidust andev riik ja kool, kuna riikide parimad õpilased võtavad üksteiselt mõõtu,” lisas Marko Vinni. “Seetõttu ei mängi Euroopa Noorte Meistrivõistlused olulist rolli üksnes sportlikust aspektist, vaid näitavad ka laiemas plaanis, mis tasemel on hetkel Eesti metsandusalase hariduse tase võrreldes teiste suurte Euroopa riikidega”.

Haridus- ja teadusministeeriumi kutsehariduse osakonna juhataja Jüri Sasi sõnul on taolise võistluse korraldamine Eestis väga hea võimalus kogu kutsehariduse populariseerimiseks. „Kuna üks võistluspäev toimub Tartu kesklinnas, tuleb seda kindlasti vaatama palju inimesi. Ja kui noored oma silmaga näevad, mida ja kuidas tehakse, süveneb kindlasti ka arusaam, et kutseõpe – see on palju väärt,“ lisas Sasi.

Alates 2002. aastast korraldatavatel metsanduse Euroopa Meistrivõistlustel on Eesti olnud kõige edukam aastatel 2003-2004, kui mõlemal aastal nopiti üldarvestuses riikidest esikoht. Ka kodusel EM-il loodetakse parimaid kohti.

2015. aasta Euroopa Noorte Meistrivõistlused metsanduses toimuvad 20.05-24.05.2015 Luua Metsanduskooli territooriumil, viimase võistluspäeva (23.05.) atraktiivsed platsialad toimuvad aga Tartu kesklinnas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960