Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna valitakse Aasta Põllumees 2014

Täna, 28. oktoobril, selgub Aasta Põllumees 2014. Võitja kuulutatakse välja Maalehe ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldatud konverentsil Tallinnas Riigikogu konverentsikeskuses.

Tänavusele Aasta põllumehe konkursile on maamajanduslikud organisatsioonid esitanud 12 väärikat kandidaati 9 maakonnast. Mitme osalejaga on esindatud Pärnumaa ja Tartumaa, ühe kandidaadi on välja pannud Raplamaa, Järvamaa, Viljandimaa, samuti Põlva- ja Võrumaa ning Hiiumaa ja Läänemaa. Tiitlile kandideerivad piimatootjad, teraviljakasvatajad ja lihaveiste pidajad, esindatud on hobusekasvatus, maakarja kasvatus, jaanalindude ja mahekanade kasvatus ning aiandus. 

Tänavused kandidaadid on:

PIRET ALFTHAN, Massiaru POÜ, Pärnumaa. Parim maakarjakasvataja, maakari ja holsteini tõugu piimakari. Teraviljakasvatus. Maad haritakse 1248 ha.PEETER ALEP, Põlva Agro OÜ, Põlva vald, Põlvamaa. Piimakari, 1135 lehma aastatoodanguga 10 706 kg lehma kohta. Maad haritakse 2366 ha.JÜRI ILVES, Caro Mahe OÜ, Lynx OÜ, Järvamaa.  Mahelihaveised, ligi 100 limusiini. Mahesnäkkide tootmisliin. Teraviljakasvatus 680 ha-l.TIIT JUHANI, Plantex AS, Tartumaa. Istikute kasvatamine ja müük. 800 000 suvilille, 30 000 viljapuud, 250 000 marjapõõsast, 1,5 mln metsaistikut.GUNNAR KLETTENBERG, OÜ G. Klettenberg, Viljandimaa. Hobusekasvatus, 40 eesti sporthobust. Maakasutus ligi 30 ha, kaasaegsed hobuste tallid ja maneež.LIANA ja KARMO PÕDER, Ivaski talu, Võrumaa. Piimakari, 50 lehma aastalüpsiga 9650 kg lehma kohta. Maad haritakse 150 ha, teravilja-ja rapsikasvatus.  TÕNU RAHULA, OÜ Raikküla Farmer, Raplamaa.  Piimakari, 1200 lehma. Seakasvatus, 17 000 siga aastas. Maad haritakse 3200 ha.MARGOT  SAARE, OÜ Männituka Farm, FIE Margot Saare Jaanalinnukasvatus,  Pärnumaa. Piimakari, 100 lehma. Jaanalinnukasvatus, mahekanade kasvatus ja munade müük. Maad haritakse 274 ha.ANDRES TAMM,  Soone Farm OÜ, Tartumaa.  Piimakari, 220 lehma aastalüpsiga 12 386 kg lehma kohta. Tõuloomade müük. Maad haritakse 1800 ha.ARNE TAMM,  Westfarm OÜ, Arne Tamm OÜ, Läänemaa.  260 lihaveist, teraviljakasvatus. Maad haritakse 950 ha, rannaalasid 190 ha, kaasaegne lihaveiste külmlaut. ILMAR TEEVET, OÜ Vändra, Pärnumaa. Parim piimakarjakasvataja.TIIT UUSOJA,  FIE Tiit Uusoja, Ado-Tooma talu, Hiiumaa. Lihaveisekasvatus, 290 lihaveist. Mahetootmine, maakasutus 550 ha-l, sellest rannaalad 200 ha.

1400 lehma aastatoodanguga 10 700 kg lehma kohta. Maad haritakse 3500 ha, teraviljakasvatus. 

Konverentsil, mis algab kell 10.00, esineb tervitusega Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Eesti, Soome ja ELi  põllumajandusorganisatsioonide COPA-COGEGA esindajad arutlevad Venemaa turu riskide üle, samuti vaagivad põllumeeste-toidutootjate uusi võimalusi rahvusvahelistel turgudel. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960