Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestimaine sealiha teeb poodides võidukäiku

Venemaa toiduainete ekspordikeelu tulemusena suurenes järsult kodumaise sealiha müügi osakaal Eesti kauplustes, sest kriisi järel on kasvanud nende tarbijate hulk, kes valivad teadlikult Eesti päritolu lihatooteid.

Eesti suurim sealihatoodete valmistaja Rakvere püstitas oktoobris uue koduturu värske töötlemata sealiha müügirekordi – kokku müüs Rakvere Eestis üle kahe korra rohkem värsket sealiha kui eelmisel aastal samal ajal.

Rakvere emaettevõtte, ASi HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm sõnas, et Venemaa kriisi järel tekkinud uudne olukord on tinginud sealiha impordimahtude vähenemise teistest EL riikidest ja pannud Eesti tarbijad varasemast tuntavalt rohkem eelistama kodumaist päritolu sealiha, aga ka muid lihatooteid.

“Statistikaameti andmetel on esimese 8 kuuga elussigade eksport Eestist välja võrreldes eelmise aastaga vähenenud kolmandiku võrra. Põhjused peituvad nii seakatku leviku tõkestamisega seotud piirangutes kui Euroopa Liidu turul valitsevas ületootmises peale Venemaa impordikeelde,” kommenteeris Teet Soorm. “Need sead on jõudnud Eesti tapamajadesse suurendades vajadust Eestis sealihamüüki kasvatada ja seda saame teha eelkõige importliha arvelt. Sealiha import Eestisse ongi võrreldes eelmise aasta esimese kaheksa kuuga vähenenud 16%. Samas püstitas Rakvere lihakombinaat oktoobris uue sealihatoodangu rekordi, töödeldes üle 25 tuhande sea,” lisas Soorm.

Positiivset mõju avaldavad ka nii Eesti Toiduliidu ja Rakvere kampaaniad, mis kutsuvad tarbijaid eelistama kodumaiseid lihatooteid. “Esiteks, oli oluline teadvustada, et seakasvatusega on Eestis seotud paljud inimesed meie hulgast ja meie ostuotsusest sõltub nende heaolu ja tulevik, eriti praegusel loomakasvatusele keerulisele perioodil. Teiseks, võtsime eesmärgiks selgitada kvaliteedikontrolli tugevust meie lihatööstuses ja hajutada erinevaid ekslikke müüte. Selleks keskendusime eraldi ka sellise tundliku tootegrupi nagu hakkliha tootmise nüanssidele. Tulemused pole lasknud ennast kaua oodata: lisaks sealiha müügirekordile müüsime oktoobris ka rekordilise koguse hakkliha,” ütles Rakvere turundusjuht Triin Lõoke.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960