Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2014. aasta parim konsulent ja nõuandeteenistus on selgunud

Maaelu Edendamise Sihtasutus tunnustas juba viiendat aastat Eesti põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistuse parimaid. Välja selgitati parim konsulent, kelleks sai maaettevõtluse ja finantsmajanduse konsulent Ulvi Ajalik Põlvamaa Põllumeeste Liidu Nõuandekeskusest ning parim nõuandekeskus, milleks sai Võrumaa Talupidajate Liidu Nõuandekeskus.

Parimad kuulutati välja ja auhinnad anti üle maamajanduse konsulentide talvistel teabepäevadel, mis toimusid Võrumaal Kubija hotellis.

Maaettevõtjaid nõustavas süsteemis on edukuse aluseks konsulentide teadmised ja nõuandeteenuse kättesaadavus, viimase eest vastutavad maakondlikud nõuandekeskused. Seetõttu otsitakse parimaid kahes kategoorias: konsulent ja nõuandekeskus. Mõlema kategooria parimad selgitati välja kolmes etapis, kus parimate valimisse kaasati nõuandekeskused ja nende juures töötavad konsulendid. Omapoolse hinnangu andis ka Maaelu Edendamise Sihtasutus.

Parimaks konsulendiks valitud Ulvi Ajalik on konsulendina tegutsenud üle 10 aasta, sellest suure osa on ta juhtinud Põlvamaa Nõuandekeskuse tööd. Tema konsulenditööd toetab praktiline kogemus põllumajandustootjana – Ulvi kasvatab maasikaid ja peab mesilasi. Kolleegid toovad Ulvi puhul esile, et ta on väga sõbralik, positiivne ja abivalmis inimene, samas õpihimuline ning erakordselt suure töövõimega. Nõuandekeskuse juhina edastab ta aktiivselt infot, suhtub kõigisse suure lugupidamisega ning soodustab ühiseid üritusi ja õppepäevi korraldades ka konsulentide omavahelist suhtlust. Ulvi Ajalik on mitmekülgne ja särav isiksus, kes jõuab lisaks nõustamistööle ja oma maamajapidamisele olla ühiskondlikult aktiivne ja tegeleda ka erinevate huvialadega. Kolleegide poolehoidu talle näitab ilmekalt ülekaalukas häälteenamus parima konsulendi valimisel.

Parim nõuandekeskus 2014, milleks sai Võrumaa Talupidajate Liidu Nõuandekeskus, on koostöövalmis, aktiivne ja laia kompetentsiga. Võrumaa Nõuandekeskuse tugevuseks on ühtehoidev kollektiiv ja suur tahe teha oma tööd südamega. Kevadisel pindalatoetuste perioodil juhendasid Võrumaa konsulendid üle 300 inimese e-PRIA kasutamisel ja aitasid sellega PRIA-l tõsta e-PRIA kaudu laekunud pindalatoetuste taotluste protsenti varasemalt kahekümne ühelt protsendilt viiekümnele protsendile. Hoolimata sellest, et Võrumaal on ülekaalus väikesed maamajapidamised, mille omanikud pole eriti harjunud igapäevaselt arvutit kasutama, suudavad Võrumaa Nõuandekeskuse konsulendid kõiki oma kliente väga hästi toimuvaga kursis hoida, seda nii läbi meililisti kui ka infokirja.

Põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistus koondab põllumeestele ja maaettevõtjatele nõuannet jagavaid konsulente. Nõuandeteenistus toimib lähtudes nõuandesüsteemist, millel on üleriigiline struktuur ning mille põhieesmärgiks on tagada nõustamine, täiendkoolitus ja teabe levitamine põllumajanduse ning maaelu valdkonnas. Alates 2010. aasta algusest koordineerib põllumeestele ja maaettevõtjatele mõeldud nõuandeteenistust Maaelu Edendamise Sihtasutus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960