Autor: Kadrin Karner • 28. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muld: Edu põhjusteks oli tööde ümberkorraldamine Väätsa Agros

Väätsa Agro OÜ, mis veel 2012. aasta alguses oli pankrotistumas, tõusis eelmise aasta tulemustega TOPis üheks suuremaks kasumikasvatajaks.

„Edu põhjusteks oli tööde ümberkorraldamine Väätsa Agros. 2012. aastal analüüsisime probleemseid kohti tootmises ja juba 2013. aastal korraldasime tootmise ümber,“ rääkis 2012. aastast Trigon Dairy Farming Estonia ASile kuuluva Väätsa Agro ja Trigoni Eesti piimafarmide juht Margus Muld. „Investeerisime ligikaudu 1,3 mln eurot uude põllutehnikasse ja tegime suuri ümberkorraldusi loomakasvatuses. Tänu investeeringutele ja uuele töökorraldusele tarnisime 2013. aastal piimakombinaati üle 2500 tonni piima rohkem kui 2012. aastal sama lehmade arvu juures.“

2013. aasta septembris alustas Väätsa Agro 11 mln euro suurust investeeringut, mille käigus ehitati uus lehmalaut ning renoveeriti kõik noorkarjade laudad. Kulude kokkuhoid tuleb Muldi sõnul uutes lautades kasutatavast uuest ja ökonoomsemast tehnikast.

Trigoni Eesti piimafarmide juht tõi näiteid Väätsa Agros kasutatavatest kaasaegsetest lahendustest: näiteks puudub lehmalaudal katlamaja, sest hoonet köetakse piimast saadava soojusega, samuti pole vaja loomadele allapanu osta, kuna selleks kasutatakse separeeritud ja komposteeritud loomade enda sõnnikut, sõnnik ei saa laudast välja enam traktori vaid sõnnikukreeperi abil ning ooteala ei puhasta enam inimene vaid spetsiaalne loputussüsteem, milles kasutatav vesi on katustelt hoolikalt kokku kogutud vihmavesi. Lehmade lüpsmine käib 80 kohalise lüpsikarusselliga, mis suudab tunnis lüpsta 400 kuni 450 lehma. „Ja mis koge tähtsam – loomadel on oluliselt paranenud elukeskkond – rohkem ruumi, valgust ja õhku ning suuremad ja pehmemad asemed,“ ütles Muld ning lisas, et hea ja mugav olemine loobki selle, et noorkarja juurdekasv on suurem ning lehmad annavad varasemast enam piima.

Ka 2014. aasta jooksul ei ole Väätsa Agro endale kehvemini minemist lubada saanud ja Muldi sõnul saavad selle aasta majandusnumbrid prognooside kohaselt olema samas suurusjärgus eelmise aastaga. Siiski on Väätsa Agrol sel aastal tulnud rinda pista karmi piima hinna langusega teisel poolaastal. „Piima hinna langus on meid väga tugevalt mõjutanud, sest nii ekstreemselt madalat piima hinda ei osanud selle aasta teise poolde kuidagi prognoosida,“ kõneles Muld. 

Tänu masinatele jääb raskemat ja tervist kahjustavamat tööd aina vähemaks ning farmidesse jäävaid töötajaid tuleb jooksvalt koolitada lisanduvat tehnikat kasutama. Muld usub, et kindlasti jääb alles ka lihtne käsitöö, sest kõike pole võimalik ja mõttekas mehhaniseerida.

TAUST Väätsa Agro

Koht koondtabelis: 8Koht käibekasvu edetabelis: 15Koht kasumikasvu edetabelis: 2Trigon Agri kontserni kuuluv Trigon Dairy Farming AS omandas Väätsa Agro 2012. aasta aprillis2012. aasta detsembris täitis AS Väätsa Agro ennetähtaegselt saneerimiskava10. jaanuaril 2013 lõpetas Pärnu Maakohus Väätsa Agro saneerimismenetluse2012. aasta müügitulu 4,56 mln eurot, 2013. aastal 6,06 mln eurot2012. aasta puhaskahjum 585 215 eurot, 2013. aasta kasum 331 940 eurot

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960