Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maastikuelementide deklareerimisel saab abi

Kuni jaanuari lõpuni saavad kõik pindalatoetuste taotlejad nõuandeteenistuse konsulentidelt maastikuelementide deklareerimiseks tasuta juhendamist

Novembrist 2014 kuni 1.märtsini 2015 toimub põllumajandusmaadel asuvate maastikuelementide deklareerimine PRIA-le. Maastikuelemente saab kõige lihtsamini deklareerida kasutades e-PRIA  teenust „Põllumassiivi või maastikuelemendi piiri ettepanek“. Samas ootab PRIA ka avaldusi 2015. a kasutusele võetavate uute maade osas.

Kellele on nõustamine mõeldud?

Nõustamine on mõeldud kõikidele pindalatoetuste taotlejatele, kelle maadel on maastikuelemendid. Eriti oluline on maastikuelementide deklareerimine nende taotlejate jaoks, kes taotlevad toetust rohkemale kui 15 ha-le põllumaale - sellistel taotlejatel on kohustus igal aastal vähemalt 5% põllumaast aktiivsest kasutusest välja jätta. Selleks saab kasutada kas harimispraktikaid (rajada kesa, kasvatada lämmastikku siduvaid kultuure või lühikese raieringiga madalmetsa [paju]) või HPK (maa heas põllumajandus- ja keskkonnaseisundis hoidmise nõuete) säilitatavate maastikuelementidega hõlmatud pinda, mille hulka loetakse põllusaar, metsasiil, puude rida, hekk, kraav ja kiviaed.

Millist abi nõustamisel pakutakse?

Konsulendid ja maakondlikud nõuandekeskused juhendavadki kliente kõigi maastikuelementide deklareerimist puudutavate toimingute juures  alates e-PRIAs kliendiks registreerimisel ja registriandmete muutmisel, aga ka põllumassiivide uute piiride deklareerimisel ja piiride muutmisel.

Kus toimub nõustamine?

e-PRIA alase juhendamise saamiseks tuleb pöörduda teenust pakkuva konsulendi või kohaliku nõuandekeskuse poole ja broneerida endale sobiv aeg. Aja eelbroneerimine on vajalik eelkõige selleks, et vältida järjekordade teket büroodes. Ühele kliendile on arvestatud keskmiselt kaks tundi. Tasuta juhendamist pakutakse nõuandekeskustes kuni 31. jaanuarini 2015.

Juhendajate kontaktid ja lahtiolekuajad leiab aadressil:http://www.pikk.ee/teenused-ja-tooted/e-pria-kasutamise-juhendamine  ning PRIA kodulehelt pindalatoetuste üldinfo lehelt (alajaotusest „Rohestamine ja säilitatavad maastikuelemendid“).

Juhendamisele minnes tuleb kindlasti kaasa võtta ID-kaart ja teada selle paroole. e-PRIA kasutamiseks sobib ka Mobiil-ID.

e-PRIA kasutamisel abi saamiseks saab alati pöörduda ka lähimasse PRIA maakondlikku büroosse ja deklareerida maastikuelemendid ära kliendiarvutis koos PRIA töötajaga. Selleks palume eelnevalt aja broneerida PRIA kodulehel või helistades lähimasse büroosse ja leppides sobiva aja kokku.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960