Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Taimekasvatuse Instituudilt kolm uut sorti

5.01.2015 lisati Eesti ja Euroopa sordilehte kolm Eesti Taimekasvatuse Instituudis aretatud uut sorti – talirüps 'Legato', talitritikale 'Ruja' ja aedhernes 'Virges'.

Talirüps 'Legato' on esimene ainult Eestis aretatud talirüpsi sort. Sordi aretajaks on Lea Narits Eesti Taimekasvatuse Instituudist. Talirüpsi sort 'Legato' on Jõgeval katsetuses olnud 2004. aastast. 'Legato' on sünteetiline sort, mis ei ole geneetiliselt muundatud (GMO vaba). Riiklikes majanduskatsetes oli 'Legato' aastatel 2011 ja 2012 ning paistis seal silma väga hea saagitasemega, hea talvekindlusega ja kõrge toorrasvasisaldusega.

Talitritikale 'Ruja' on aretatud Läti ja Eesti sordiaretajate koostöös. Sordi aretajateks on Arta Kronberga ja Aina Kokare Lätist, Priekuli Riiklikust Sordiaretuse Instituudist (70%) ning Reine Koppel Eesti Taimekasvatuse Instituudist (30%). Tritikale sort 'Ruja' on Jõgeval katsetuses ja valikutes olnud juba 2003. aastast. Riiklikes majanduskatsetes oli 'Ruja' aastatel 2011 ja 2012 ning paistis seal silma väga hea saagitasemega, keskmise kuni hea talvekindlusega, suure 1000 tera massiga, sobiva mahukaalu ja proteiinisisaldusega, madala langemisarvuga. Tritikale on nisu ja rukki hübriid.

Aedherne sordi 'Virges' aretamine sai alguse juba 1981. aastal. Sordi aretajaks on Maia Raudseping ja Ingrid Bender. 'Virges' on väga varajane ja suure saagiga, teradel on hea maitse. Varasemalt on Jõgeval aretatud sortidest sordilehel 5 aedhernesorti ('Valma', 'Erme', 'Aamisepp', 'Herko' ja 'Looming'), millest moodustub valmimisaja järgi nn konveier, st ühel päeval külvatud sordid valmivad üksteise järel. 'Virges' on väga varajase 'Valma' järel teine ja alustab õitsemist 1-3 päeva pärast sorti 'Valma', esimesed kaunad valmivad keskmiselt 4-6 päeva pärast 'Valma' esimeste kaunade valmimist. Sordi 'Virges' kaun on pikk, terava otsa kujuga, terade arv kaunas on 7-9.

Vaata täpsemaid andmeid SIIT.

 

 

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616