Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MESi kunstikonkursi parimad on Tiit Pääsuke ja Tarrvi Laamann

Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) alustas eelmise aasta sügisel tööd oma uues renoveeritud büroos Viljandis. Vastavalt kunstiteoste tellimise seadusele tuleb soetada avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt 1% eest kunstiteoseid. MES viis läbi kunstikonkursi, et leida uue kontori seintele sobiv maal ja graafika.

Konkursile laekus 53 maali ja 11 graafilise töö ideekavandit. Eelmisel nädalal valis žürii välja parimad teosed.

Maalikunsti teos valiti kavandite rohkuse tõttu välja kahes voorus, teise vooru valis žürii seitsme autori kavandid.

Esikoha vääriliseks tunnistati Tiit Pääsukese kavand maalile „Tamm“. Võidutöö on kaheksanurkse kujuga, maali keskne kujund on tamm, mis sümboliseerib vägevust ja vastupidavust. Värvidest on kasutatud puhtaid kontrasttoone ja erksaid värve.

Graafika osas valis žürii üksmeelselt võitjaks Tarrvi Laamanni ksülograafiatehnikas graafikatööde komplekti. Töö koosneb loodusest ja ümbritsevast elust inspireeritud  abstraktsetest teostest „180 S“, „180 Y“, „180 R“ ja „180 B“.

„Konkurssi võib pidada kordaläinuks, osales ju ridamisi meie tippmaalijaid. Tiit Pääsukese kui tugeva koloristi värviergas võidukavand loob võimaluse tõelise meistritöö maalimiseks, tema poolt hääletama kallutas ka tulevase maali õnnestunud proportsioonid ja ruumi arhitektoonika tunnetamine. Ka Pääsukese senises loomingus on rida õnnestumisi seotud just tavapärasest erinevate formaatide kasutamisega. Tarrvi Laamanni Jaapani puulõiketehnikas erksavärvilised graafilised lehed on tehniliselt meisterlikud ja kunstiliselt kõrgetasemelised, hinnati ka komplekti sobivust  ornamentaalsete tapeetidega kaetud seintele, rahvusromantilises võtmes taastatud interjööri,“ kommenteeris žürii liige Jaan Elken.

Žüriisse kuulusid Maaelu Edendamise Sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg, maalikunstnik ja professor Jaan Elken, arhitektuuriajaloolane ja professor Mart Kalm, sisearhitekt ja õppejõud Kaari Metslang ning kunstiteadlane ja kuraator Gregor Taul.

Parima maalikunsti teose autoriga sõlmitakse leping summas 6200 eurot ja parima graafikatööde autoriga summas 3000 eurot.

Tööde avamine MESi kontoris toimub pärast tööde valmimist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960