Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, palju maksti keskkonnatoetusi 2014. aastal 

Mullu kevadel taotletud MAK 2007-2013 keskkonnatoetusteks määras PRIA keskkonnasõbraliku majandamise toetust (KSM), mahepõllumajandusliku tootmise toetust (MAH), poolloodusliku koosluse hooldamise toetust (PLK), ohustatud tõugu looma pidamise toetust (OTL), Natura 2000 alal asuva põllumaa toetust (NAT), loomade karjatamise toetust (LKT) ja kohalikku sorti taime ehk 'Sangaste' rukki kasvatamise toetust (SRT) kokku 42,4 miljoni euro ulatuses. Jaanuaris-veebruaris on need toetused ka valdavalt välja makstud.

Peamisteks toetuste vähendamiste põhjusteks olid taotletud ja kindlaksmääratud pindalade erinevused ja erinevad nõuete rikkumised.

ESA toetusEbasoodsama piirkonna toetust (ESA) 2014. aastal taotleda ei saanud, kuid üheaastane ESA kehtiv kohustus oli 3141 taotlejal, neil tuli jätkata põllumajandusliku tegevusega ka pärast toetuse saamist.

29 ESA toetust saanut ei kinnitanud ebasoodsamas piirkonnas põllumajandusega tegelemise jätkamist – nendelt nõuti varasematel aastatel makstud ESA toetused tagasi seoses kohustuse ennetähtaegse lõpetamisega.

KSM toetusOtsuseid koostati kokku 1508 taotlejale, toetusteks määrati  18 918 892 €. Täielikult määrati toetus 69 taotlejale, osaliselt 1418-le ja 21 taotlust jäeti rahuldamata.

1401 taotlejal vähendati toetust sellepärast, et KSM toetust taotleti suuremale pinnale, kui seda oli taotleja võetud kohustus. Selline vähendamine ei toonud taotlejale kaasa täiendavaid sanktsioone. 87 taotlejal vähendati toetust taotletud ja kindlaksmääratud pindala erinevuse eest.188 juhul tuvastati administratiivses kontrollis ja 12 juhul kohapealses kontrollis viljavahelduse nõude rikkumine. Meetme määruse kohaselt ei tohi taotleja kogu ettevõtte KSM toetuse toetusõiguslikul maal kasvatata samal põllul teravilja kauem kui kolmel järjestikusel aastal ning sama liiki põllu-, rühvel- või köögiviljakultuuri kauem kui kahel järjestikusel aastal.15 taotlejal vähendati toetust põhjusel, et  kogu ettevõtte toetusõiguslikust maast vähemalt 30% ei olnud 1. novembrist kuni 31. märtsini toitainete leostumise vältimiseks hoitud põllumajanduskultuurist koosneva talvise taimkatte all.Nõuetele vastavuse (NV) tingimuste erinevate rikkumiste tõttu vähendati toetust 111 taotlejal.

MAH toetusMahepõllumajandusliku tootmise toetuse otsused koostati kokku 1387 taotlejale, määratud toetussumma kokku oli 12 684 999 €. Täielikult määrati toetus 266 taotlejale, osaliselt 1061-le ja 60 taotlust jäeti rahuldamata. Mahepõllumajanduslikult peetavate karjatatavate loomade kohta taotles toetust 895 taotlejat ja mahepõllumajanduslikult peetavate loomade kohta 98.

902 taotlejal vähendati toetust sellepärast, et MAH toetust taotleti suuremale pinnale, kui seda oli taotleja võetud kohustus. Selline vähendamine ei too kaasa täiendavaid sanktsioone. Toetuse vähendamise peamisteks põhjusteks olid taotletud ja kindlaksmääratud pindala erinevused (kokku vähendati toetust 142 taotlejal) ning asjaolu, et taotletud rohumaa iga hektari kohta ei peetud põllumajandusettevõttes vähemalt 0,2 loomühikule vastaval hulgal mahepõllumajanduslikke karjatatavaid loomi (218 taotlejat). 58 taotlejat taotlesid toetust põllu kohta, mis ei olnud "Mahepõllumajanduse seaduse" alusel tunnustatud. 4 taotleja toetust vähendati, kuna nad ei järginud ettevõttes mahepõllumajandusliku taimekasvatuse või loomakasvatuse nõudeid. 56 taotlejal vähendati toetust, kuna Põllumajandusameti kohapealses kontrollis kindlaks tehtud kasvatatav põllumajanduskultuur ja kultuurigrupp erines pindalatoetuste taotlusele märgitust.2 taotleja toetust vähendati, kuna taotleja või tema ettevõtte töötaja või FIE puhul tema perekonnaliige ei olnud 1. novembriks osalenud vähemalt 12 akadeemilist tundi mahepõllumajandusliku tootmise algkoolitusel. 47 juhul vähendati toetust sellepärast, et 1. juuniks oli läbimata mahepõllumajandusliku tootmise täiendkoolitus.NV tingimuste rikkumise tõttu vähendati toetust 87 taotlejal, NV tahtliku rikkumise tõttu jäeti 5 taotlust rahuldamata.

PLK toetusPoolloodusliku koosluse hooldamise toetuse otsuseid koostati kokku 920 taotlejale, toetusteks määrati 4 477 264 €. Täies mahus toetuse said 679 taotlejat, osalise 193 ja 48 taotlust jäeti rahuldamata.

32 taotleja toetust vähendati taotletud ja kindlaksmääratud pindala erinevuse eest ning 17 niitmise ja karjatamise nõuete rikkumise eest . NV tingimuste rikkumise tõttu vähendati toetust 57 taotlejal.

OTL toetusOhustatud tõugu looma pidamise toetuse otsuseid koostati kokku 800 taotlejale. Määratud toetussumma on kokku 559 317 € . Täielikult määrati toetus 619 taotlejale, osaliselt 119-le  ning 62 taotlust jäeti rahuldamata.

Toetust vähendati peamiselt taotluse hilinenult esitamise tõttu (58 juhul) ja NV tingimuste rikkumise tõttu (39 taotlejal).

NAT toetusNatura 2000 alal asuva põllumajandusmaa kohta antava toetuse otsuseid koostati 1716 taotlejale. Määratud toetussumma oli kokku 778 120 € . Täielikult määrati toetus 1494 taotlejale, osaliselt 198-le  ning 24 taotlust jäeti rahuldamata.

95 taotlejal vähendati toetust taotletud ja kindlaksmääratud pindala erinevuse tõttu, 81-l taotluse hilinenult esitamise tõttu ja 73 taotlejal vähendati toetust NV tingimuste rikkumise tõttu.

LKT toetusLoomade karjatamise toetuse otsuseid koostati kokku 2143 taotlejale. Määratud toetussumma kokku on 4 566 760 €. Täielikult määrati toetus 1560 taotlejale, osaliselt 472-le  ning 111 taotlust jäeti rahuldamata.

195 taotlejal vähendati toetust NV tingimuste rikkumise tõttu. 178 taotlejal vähendati toetust sellepärast, et rohumaa hektarite lubatud loomkoormus oli ületatud. 158 juhul oli taotletud ja kindlakstehtud loomade arvu erinevus üle lubatud piiri - toetust vähendati. Taotluse hilinenult esitamise eest vähendati toetust 68 taotlejal.

SRT toetusKohalikku sorti taimede kasvatamise toetuse otsuseid koostati 45 taotlejale. Määratud toetussumma on kokku 423 626 €. Täielikult määrati toetus 32 taotlejale, osaliselt 9-le  ning 4 taotlust jäeti rahuldamata.

Toetust vähendati 3 juhul sellepärast, et külvatud oli vähem kui 140 kg 'Sangaste' rukki sertifitseeritud seemet hektari kohta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960