Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu sätestas võõral maatükil mootorsõidukiga viibimise korra

Riigikogu viis valitsuse algatatud keskkonnaseadustiku üldosa  seaduse, metsaseaduse ja veeseaduse muutmise seadusesse (771 SE) sisse keskkonnakomisjoni tehtud muudatusettepaneku, mis sätestab erandi võõral kinnistul viibimise kohta mootor- või maastikusõidukiga.

„Muudatuse kohaselt võib võõral maatükil mootor- või maastikusõidukiga viibida üksnes maatüki omaniku loal. Loa olemasolu ei saa automaatselt eeldada, vaid selleks peab luba ka reaalselt olemas olema,“ ütles keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra. Ta selgitas, et kui keegi soovib kellegi teise maatükil sõita näiteks ATV-ga, siis peab ta selleks esmalt omanikult loa saama. Senini sellist selget reeglit võõral kinnistul viibimise kohta ei olnud. Seadusemuudatus aitab ära hoida seaduse tõlgendamisega seotud vaidlusi ning kaitseb maaomanike õigusi.

Riigikogu kiitis 65 poolthäälega (1 erapooletu) heaks nimetatud seaduse (771 SE), millega lisatakse seadusesse ka sätted kallasraja kohta ja selle tõkestamise järelevalveks. Sellega viiakse kallasraja regulatsioon looduskaitseseadusest keskkonnaseadustiku üldosa seadusesse kuna kallasraja regulatsioon on osa keskkonnaalastest õigustest. Kallasrajale ebaseaduslikult püstitatud ehitiste suhtes välistatakse õiguspärane ootus nende püsimajäämise suhtes, mis on analoogiline looduskaitseseaduses ehituskeeluvööndi kohta sätestatuga. Seadusega tehti ka tehnilised muudatused metsaseaduses seoses järelevalvepädevusega ning veeseaduses seoses hüdrogeoloogiliste tööde litsentside kehtivusajaga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960