Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Agro sulgeb seafarmi ja koondab töötajaid

Tartu Agro paneb suve lõpuks kinni üle 5000 seaga farmi, sest pikalt kestnud kriisis tuleb teha valik, millele keskenduda. Tartu Agrost koondatakse esialgu 10-13 inimest.

Aavo Mölder on Tartu Agro juhina pingutanud mitmel rindel ja võib tootmisnäitajate poolest olla uhke nii seafarmi, piimatööstuse, veisefarmi kui ka seemnekasvatuse üle. Ometi on olukord põllumajanduses nii kehvaks läinud, et tuleb valida millega edasi. Sigadega paraku enam mitte, vahendas ERR uudised "Aktuaalset kaamerat".

"Täna oleme olukorras, kus iga tootja saab jätta selle tooteliigi, milles ta suudab läbi lüüa. Meie viga ongi see, et oleme püüdnud paljudega (mitmes sektoris) teha," selgitas Mölder.

Kui varem aitas pikemat aega madalseisus oleva seakasvatuse kahjumit kompenseerida piimatootmise kasum ja erinevad toetused, siis nüüd on ka piimasektor kriisis ja toetused Tartu Agrole vähenenud. Kulud ületavad tulusid.

"Me ei suuda tootmisele peale maksta, heategevusega. Kui ei suuda majanduslikult toota, siis tuleb ära lõpetada," nentis Mölder.

Seega tuleb lõpetada suurusjärgus 5500 sea pidamine. Juba praegu Tartu Agros sigasid ei seemendata ja viimane põrsas, kes suve alguses sünnib, läheb tapamajja või müüakse maha ilmselt suve lõpuks. Siis ootab ees ka inimeste koondamine.

Seakasvatuses on Tartu Agros tööl üle kümne inimese ja nende koondamine on juba kindel, kuid hiljem, kui olukord ei parane, võib seakasvatuse kinnipanek tuua kaasa ka tapamaja ja kohaliku lihakaupluse sulgemise. See tooks koondatavaid umbes sama palju juurde.

Tähtvere vallale oleks see suur majanduslik kahju.

"See on niivõrd kurb, sellepärast, et nüüd tuleb välja, et kõik, kes on paremad vabariigis ja aktiivsemad nagu Tartu Agro ja Järvamaal ja mujalgi, siis tuleb välja, et neid nüüd karistatakse," märkis vallavanem Rein Kokk.

Põllumeeste keskliidu sõnul on ka teisi seakasvatajaid, kes ähvardavad tegevuse lõpetamisega, sest toetusi ei ole ja kahjum kasvab, teha pole aga paraku midagi.

Tartu Agro otsus mõjutab ka elektri- ja soojusturgu, sest sigala kõrval pandi aasta eest käima uhiuus biogaasijaam, mis toodab sigade ja teiste loomade lägast elektrit ja soojust. Biogaasijaam kaotab seakasvatuse lõpetamisega 5-7 protsenti toormest ning peab hakkama seda ilmselt mujalt kohale tooma.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616