Autor: Alyona Stadnik • 14. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Segadused toetustega?

Politsei menetluses on kriminaalasi, milles kahtlustatakse Rikaste TOPi kuuluvat laia haardega põllumajandusärimeest Aren Põderit PRIA-lt toetuste väljapetmises.

"Esialgu on kõik kahtlustuste tasemel, kerged kahtlustused on erinevate episoodide suhtes, aga sellist sensatsiooni, nagu nemad üritavad leida, seda pole olnud ja kindlasti ei ole ka. Sellepärast ma seda muinasjutuks nimetangi," sõnas kahtlustatav Aren Põder. "Mul ei ole midagi lisada. Eks me anname neile selgitusi, kui neid tullakse küsima, siiamaani ei ole seda tehtud."

Lõuna ringkonnaprokuratuur kinnitas Äripäevale, et politsei menetluses on kriminaalasi, mis on seotud Arne Põdra ettevõtetega. "Mingit muinasjuttu on sinna kirjutatud, aga asjad on kaugel sellest, mida mõeldakse," märkis Põder. "Praegu selgitusi selle kohta minul jagada ei ole." Põder ei soovinud öelda ka seda, millal politsei ettevõttes käis.

Kriminaalmenetlus on alustatud karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb soodustuskelmust. "Praeguse seisuga on selle kriminaalmenetluse raames kahtlustatavana üle kuulatud kokku kuus inimest, kellele on tõkendina määratud elukohast lahkumise keeld," kinnitas Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina.

Prokuratuur juhtis tähelepanu, et isikuandmete kaitse seaduse §4 kohaselt on andmed süüteo toimepanemise kohta enne avalikku kohtuistungit või õigusrikkumise asjas otsuse langetamist delikaatsed isikuandmed. Seetõttu ei ole prokuratuuril võimalik vastata küsimustele, millega identifitseeritakse kuriteos kahtlustatav või süüdistatav. Põder ei osanud ka öelda, keda täpselt on üle kuulatud.

Esitatud kahtlustuse kohaselt esitati mitmel korral põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile (PRIA) valeandmeid, mille tulemusel on pettuse teel saadud soodustust. Kuna praegu käib aktiivne tõendite kogumine, ei olnud prokuratuuril võimalik avalikustada kahtlustuse täpsemaid andmeid. Põder ei soovinud kommenteerida, millise täpsema toetusega on kriminaalasi algatatud. Põder ei lükanud ümber ega kinnitanud väidet, et tegu on Kantküla söödatehase ehitamisega. "Peate küsima nende käest," märkis Põder, viitades prokuratuurile. "Mina ei soovi muinasjuttu kommenteerida."

Põdra sõnul on ta kogu aeg arvanud, et ei ole PRIA-le valeandmeid esitanud. PRIA nõunik Rando Undrus ütles, et talle on küll Aren Põder tuttav nimi, kuid ei osanud öelda, millega seoses teda võidakse uurida. Täpsemaid andmeid ja kommentaare jagab PRIA homme.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust korraldab keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo Lõuna talitus. Politsei- ja piirivalveamet ei saanud kohtueelses uurimises lisainfot väljastada.

Maksu- ja tolliameti avalike suhete osakonna juhi Rainer Lauritsa sõnul ei tegele nemad antud juhtumiga.

Loe pikemalt Äripäevast.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616