Autor: Mait Kraun • 17. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nädal börsidel: Piimahinnad langesid kolmandat korda järjest

Teraviljade hinnad ülepakkumise tõttu languses; piimahinnad langesid taas; orgaaniline toit pakub põllumeestele head võimalust; madal kütusehind aitab põllumeestel toime tulla.

Maisi hind langes 0,46 protsenti ja neljapäeva õhtuks maksis buššel 3,76 dollarit. Ka maisi pakkumine on väga suur ning hinnad on madalale langenud. Paljud suurtootjad ei suuda praeguste hindade juures oma kulusid katta. Toorainete ekspordinõudlus on samuti langenud ning oodatakse, et hinnalangus jätkub.

Nisu maailmaturu hind kukkus 4,67 protsenti ning ühe buššeli eest tuleb välja käia 4,945 dollarit. Kaera hind kukkus nädalaga 2,04 protsenti ning üks buššel maksis 2,635 dollarit.

Töötlemata riisi hind kukkus 2,9 protsenti ning kvintal maksis neljapäevase kauplemispäeva lõpuks 10,345 dollarit. Riisi hind on kukkunud viimase üheksa päeva jooksul seitsmel päeval, sest Tai valitsuse riisivarud on kõrged ning Vietnamis oli saagikus oodatust suurem.

Sojaubade pakkumine on järjest suurem ja see mõjub survestavalt ka hindadele. Olukord võib veelgi süveneda, sest USA farmerid kaaluvad kahjumliku maisi asemel sojaubade külvamist. Sojaubade hind tõusis nädala jooksul 1,31 protsendi võrra 9,66 dollarile buššelist. 2014. aasta kevadest on hind kukkunud üle 30 protsendi.

Piimahinnad langesid kolmandat korda järjest. Maailma piimahindasid jälgiv Global Dairy Trade indeks kukkus 15. aprillil toimunud kauplemissessiooni ajal 3,6 protsenti. Praeguseks on indeks odavnenud juba kolm sessiooni järjest.

USA toornafta hind tõusis 11,5 protsenti ja barrel maksab 56,58 dollarit, mis on selle aasta kõrgeim hinnatase. Põhjamere nafta tõusis nädalaga 12,5 protsenti ning jõudis 63,87 dollarini. Nafta hindu on üles surunud Jeemeni konflikt, kus osaleb ka Saudi Araabia. Maagaasi hind lisas 5,5 protsenti ning ühe Briti soojusühiku hind on 2,68 dollarit.

Tarbijad sunnivad USA-d orgaanilist toorainet importima

USA tarbijate seas on üha kasvav nõudlus orgaanilise toidu vastu. Farmerid toetuvad peamiselt aga geneetiliselt muundatud sojaubade ja maisi kasvatamisele, mis tähendab, et puhtam tooraine tuleb importida.

Näiteks maisi imporditakse järjest enam Rumeeniast ja sojaube Indiast, selgub Orgaanilise Kaubanduse Assotsiatsiooni ja Pennsylvania Ülikooli tehtud analüüsist.Impordimaht Rumeeniast tõusis ühe aastaga 545 000 dollarilt 11,6 miljoni dollarini. Sojaubade import Indiast kahekordistus ning jõudis 73,8 miljoni dollarini.

Orgaanilise toidu kasvav nõudlus pakub farmeritele head võimalust

Kemikaalide ja GMO-vaba toidu müük tõusis eelmisel aastal USAs 11 protsendi võrra 35,9 miljardi dollarini. Võrreldes 2013. aastaga on tegemist 11protsendilise kasvuga.

Toidupoodides tehtavatest kulutustest moodustasid orgaanilised toiduained 5,1 protsenti.

Orgaaniliste toitude sektor kasvab umbes 10 protsenti aastas. See tähendab, et orgaaniliste toitude müük kasvab üleüldisest toidumüügist kolm korda kiiremini, selgub USA põllumajandusministeeriumi andmetest.

Veel mõned aastad tagasi oli tegemist nišituruga. Tarbijate nõudlus on viimasel ajal aga plahvatuslikult kasvanud ning näiteks USAs on tekkinud puudujäägid, mis tuleb impordiga tasa teha.

90 protsenti USA maisist ja sojaubadest on geneetiliselt muundatud. Orgaanilise toidu tarbijad välistavad selle osa automaatselt.Kuna toorainete hinnad on madalad ning ettevõtted otsivad viise, kuidas tulusid tõsta, on huvi orgaanilise toidu kasvatamise vastu kasvanud.

„Mitmed põllumehed tulevad praeguste hindade puhul ots-otsaga kokku. Orgaanilise toidu kasvatamise vastu on huvi seetõttu ka kasvanud,“ ütles Clarkson Graini asutaja Lynn Clarkson. „Ma ei usu, et tuleb tõusulaine, aga huvi on kahekordistunud.“

Orgaaniline maisi buššeli hind on 12,5 dollarit, mis on tavamaisist ligi kolm korda kallim.

Madal kütusehind aitab põllumeestel vastu pidada

Finantsteenuseid pakkuv CoBank nentis oma kvartali ülevaates, et toorainete hinnalangus omab tõsist tagajärge kogu põllumajandussektorile. Samas märgiti, et hinnalangus omab põllumeeste jaoks ka positiivset efekti.

Madalate hindade keskkonna on põhjustanud toorainete varude kuhjumine, nafta ja maagaasi hinnalangus ning tugevnev USA dollar.

Maisi, nisu ja sojaubade varud on jõudnud rekorditeni ning pakkumine ületab nõudlust. See on toorainete hinnad alla viinud. Üleliigsetest varudest ja madalatest hindadest saavad aga kasu loomakasvatusega tegelevad ettevõtted, kelle jaoks muutub sööt odavamaks.

Samuti – kuigi kütuse hinnalangus tõmbab endaga kaasa ka teisi toorained, saavad põllumajandusega tegelevad ettevõtted sellest kasu, sest transpordikulud vähenevad.

„Taolistes tagasilöökides on ka omad positiivsed küljed olemas. Me ei tea kõiki madala kütusehinna tagajärgi, aga võime kindlad olla, et mitmed põllumajandusettevõtted saavad sellest kasu,“ ütles CoBanki Knowledge Exchange’i üksuse juht Leonard Sahling.

CoBank on finantsettevõte, mis pakub põllumajandussektori ettevõtetele laene ja nõustamisteenust.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960