Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luua Metsanduskool valmistub suurvõistlusteks

Nädala pärast, 20. mail algavad Eestis XIV Euroopa Noorte Meistrivõistlused Metsanduses. Seitsmeteistkümne riigi osavõtul peetavaid võistlusi korraldab Luua Metsanduskool.

Võistluste peakorraldaja, Luua Metsanduskooli metsandusvaldkonna

koordinaator Marko Vinni räägib, et erinevate võistluste korraldamisekogemust on koolil märkimisväärselt palju. „Traditsiooniline üritus meiekoolis on iga-aastane õpilaste kutsevõistlus, siis oleme korraldanudveel Balti metsakoolide kutsevõistlusi, osaleme Eesti raievõistlustekorraldamisel, eks nii need kogemused kogunevad. Ja tegelikult on LuuaMetsanduskool korraldanud Euroopa Noorte Meistrivõistlusi Metsanduses kavarem – aastal 2004 oli Euroopa meistrivõistluste korraldajaks samutiLuua Metsanduskool,“ räägib Vinni.

Vinni lisab, et nädala pärast algavate võistluste ettevalmistused on

lõpusirgel. „Võistlusplatsid metsas sai välja valitud juba mitu kuudtagasi, nüüd on seal kõik valmis. Suurem ettevalmistustöö on sel aastalaga seotud viimase võistluspäevaga – laupäeva, 23. maiga. Siis tulemekõigi võistlejatega Tartu kesklinna, Vabaduse puiesteel toimuvadmeistrivõistluste raievõistluste platsialad – saeketi vahetus,kombineeritud järkamine, täpsussaagimine ja laasimine. Kuna tegu onikkagi linnaruumiga, mitte mõne spetsiaalse võistlusplatsiga, siis seenõuab ka korraldajatelt rohkem pingutusi.“ Vinni kinnitusel on agaettevalmistused kulgenud sujuvalt. „Tahaks tänada kõiki toetajaid jaTartu linna, et meil võimaldatakse näidata ka linnarahvale, milleganoored metsamehed oma võistlustel tegelevad.“

Euroopa Noorte Meistrivõistluste Metsanduses toimuvad rahvusvahelise

organisatsiooni EUROPEA International egiidi all. EUROPEA on ühing ,mille eesmärgiks on arendada kutseharidust ja organiseerida koolitusiEuroopa n-n „rohelises sektoris“. Sektor hõlmab enda allapõllumajanduse, aianduse ja metsanduse. Ühing asutati aastal 1992 ningpraegu kuulub EUROPEA võrgustikku 24 Euroopa riiki, ühtekokku rohkem kui1000 kutseõppeasutust kogu Euroopast.

Euroopa Noorte Meistrivõistlusi Metsanduses korraldatakse aastast 2002.

Eelolevatest võistlustest võtavad osa seitsmeteistkümne riigivõistkonnad, lisaks osaleb võistlustel vaatlejana Taani. Iga riikiesindab nende parim metsanduskool, mis paneb välja neljaliikmelisevõistkonna. Eestit esindavad sel aastal 21-aastane Raplamaa noormeesRanet Sildoja (Euroopa Noorte Meistrivõistlused Metsanduses 2014meeskondlik II koht; Balti metsakoolide 50. kutsealavõistlused –raievõistluste esikoht), 20-aastane samuti Raplamaalt pärit Meelis Rus(Euroopa Noorte Meistrivõistlused Metsanduses 2014 meeskondlik II koht),22-aastane Harjumaalt pärit Taavi Soosaar (Euroopa NoorteMeistrivõistlused Metsanduses 2014 meeskondlik II koht) ja 22-aastaneTüri valla noormees Markus Mitt (võistleb esimest hooaega). Meeskonnajuht on Luua Metsanduskooli õpetaja, kogenud raiesportlane Einar Must jameeskonna treener samuti Luua Metsanduskooli õpetaja Tõnu Reinsalu.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616