Autor: Mait Kraun • 19. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: piimahinnad 6 aasta madalamal tasemel

Suhkruhinnad jätkavad langust; Saksamaa teraviljatoodangu ja rapsiseemnete prognoosi kärbiti; Statoil koondab töötajaid.

Piimahinnad jõudsid teisipäeval kuue aasta madalaima tasemeni – pakkumine on jätkuvalt kõrge. Stabiliseerumist võis märgata aga piimapulbri turul.

Maailma piimahindasid jälgiv GlobalDairyTrade indeks, mis mõõdab hindasid iga kahe nädala tagant toimuvate oksjonite käigus, kukkus 16. juunil toimunud kauplemissessiooni ajal 1,3 protsenti, mis on madalaim tase alates 2009. aasta juulist.

See oli juba seitsmes oksjon järjest, mil piimahinnad GDT indeksi järgi kukkusid. Kokku on viimase seitsme kauplemissessiooni järel hinnad kukkunud 30 protsenti. Piimaturul on palju pessimismi.

„Tulemused olid meie ootustega kooskõla,“ ütles Rabobanki analüütik Thomas Bailey. Tema sõnul tuli peamine nõudluse vähenemine hiinast. Hiina on üks maailma suurimatest piimaimportijatest. Bailey tõi ka välja, et Venemaa import püsib nõrk, sest valuuta ja majandusega seotud probleemid tähendavad, et „ostjad ei saa endale piima lubada,“ isegi praeguste madalate tasemete juures. „Venemaa nõudlus ei taastu niipea,“ ütles Bailey. Ta lisas, et tema piimahindade erilist taastumist enne 2016. aastat ei näe.

Kooritud piima hind oli euronext turul 1763 eurot tonni kohta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suhkru hinnad jätkavad langust

Roosuhkru hinnad on kukkunud rekordmadalatele tasemetele ja see hoiab töödeldud toidu hinna madalal, kirjutab CNBC.

Juuli suhkru futuuride hinnad jõudsid kuue aasta madalaima tasemeni – üks nael suhkrut maksis teisipäeva pärastlõunaks 11,48 senti. Analüütikute seas ei ole aga üksmeelt, kas hinnad on põhja saavutanud või mitte.Kolmapäevaks hind mõneti taastus – hind oli õhtuks 11,75 dollarit buššelist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prognoositakse, et suhkruvarud suurenevad sellel aastal 304 000 tonni võrra, selgub International Sugar Organization andmetest.

Põllumajandussaadustega kaupleva ettevõtte ED&F analüütik Kona Haque ütles, et suhkruhinnad on põhja saavutamisele väga lähedal.Teisalt ütles Ecobanki pehmete toorainete analüütik Victoria Crandall, et "lühemas perspektiivis hinnapõhja näha veel ei ole."Mõlemad aga nõustuvad, et turu põhinäitajad tasakaalust väljas."Tegemist on ülepakkumise all vaevleva turu klassikaliste sümptomitega," ütles Haque CNBC-le.Suhkruroo eluiga on pikem kui näiteks nisul, seega on põllupidajatel raske uue turudünaamikaga kiiresti kohanduda. Eelmise suhkru hinnabuumi ajal 2010-2011 aastatel suurendati tootmist ja see mõjutab tänaseni pakkumist."Turgudel on palju suhkrut ja praegu on ülepakkumine kestnud juba viis aastat. Nõudlus ei jõua lihtsalt järele," ütles Crandall.

Saksamaa teraviljatoodang tuleb oodatust väiksemSaksamaa teraviljakasvatajad vähendasid tuleva hooaja prognoose, sest riiki on tabanud kuivaperiood. Rapsiseemnete toodanguprognoosi vähendati 4,6 protsendi võrra ja nisu prognoosi 4,2 protsendi võrra.

Saksamaa Raiffeiseni Assotsatsioon (Saksamaa suurim farmerite kooperatiiv; DRV) on sellel kuul vähendanud teraviljasaagi ootusi. Nende sõnul on „paljudes piirkondades liiga vähe sademeid.“Nad hoiatasid, et kui lähitulevikus vihmasid ei tule, siis „kaotused muutuvad suuremaks.“

Toidunisu hind oli kolmapäeva õhtuse seisuga Euronext turul 180,75 eurot tonnist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linnaseodra hind oli Euronext turul 214 eurot tonni kohta.

USA börsidel tõusis maisi hind 2,38 protsenti 3,645 dollarini buššelist. Nisu hind odavnes 0,24 protsenti 5,02 dollarini buššelist ja sojaoad kallinesid 3 protsendi võrra 9,69 dollarini buššelist.Kohvi (robusta) hind oli ICE turul 130,2 dollarit buššelist ja kakao hind tõusis 3231 dollarini buššelist.

Kärbiti ka rapsiseemnete toodanguprognoosiDRV vähendas ka 2015. aasta talve rapsiseemnete toodangumahu prognoosi 4,6 protsendi võrra 4,99 miljoni tonnini.

See on 20 protsenti vähem kui eelmisel aastal saavutatud rekord – siis koguti saaki 6,24 miljonit tonni.Eelmisel aastal sai Saksamaast Euroopa Liidu suurim rapsiseemnete tootja. Mõned prognoosid aga viitavad, et sellel aastal võib Saksamaa oma liidripositsiooni uuesti Prantsusmaale kaotada.Globaalselt on rapsiseemnete hinnatrend olnud aasta algusest positiivne, sest pakkumine on vähenenud. International Grains Council prognoosib, et rapsiseemnete varud kukuvad 2015-2016 aastal 26 protsenti, peamiselt tänu suurenevale pakkumisele.Rapsiseemnete hind oli Euronext turul kolmapäeva õhtuse seisuga 374,5 eurot tonnist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statoil koondab töötajaid

Statoil koondab jälle töötajaid, et vähendada nafta hinnalangusest tulenenud kahjumeid, vahendab oilprice.com.

Kokku kaob ettevõttes 2016. aasta lõpuks 1500 täiskohaga töökohta ja 500 ajutist konsultatsiooniga seotud töökohta.„Meile ei meeldi, et oleme sunnitud veel töökohti vähendama,“ ütles Statoili tootmisdirektor Anders Opedal. „Need sammud on aga vajalikud, et tugevdada Statoili konkurentsivõimet. Me tahame ka tulevikus väärtust juurde luua.“Ettevõtte eesmärk on säästa aastas 1,7 miljardit dollarit. Ettevõte nägi 2014. aastal toimunud nafta hinnalanguse ajal, et efektiivsust tuleb suurendada.  Statoil säilitab oma dividendi, aga vähendab kapitalikulutusi 10 protsendi võrra 18 miljardi dollarini.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616