Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus kalapüügiseadus võimaldab kaluritel kala lihtsamalt turustada

Alates 1. juulist kehtima hakkav uus kalapüügiseadus toob mitmeid muudatusi nii kutselistele kui harrastuskaluritele ning võimaldab kaluritel oma saaki senisest lihtsamalt turustada.

Uue seaduse kohaselt võib kutseline kalur müüa püütud kala ilma esmakokkuostukviitungit vormistamata füüsilisele isikule ja füüsiline isik osta enda tarbeks kala kuni 30 kilo ööpäevas, vahendab ERRi uudisteportaal.

Seni kehtiva seaduse kohaselt ei tohi oma tarbeks ostetava kalakoguse maksumus ületada päevas 19,2 eurot, kuid kehtiv piirmäär oli liiga väike selliste vääriskalade nagu lõhe, forell, angerjas, rääbis, koha ja silm ostmiseks. Uues seaduses ei lähtuta enam kindlast rahasummast vaid kalakogusest, mis Euroopa Liidu määrusest tulenevalt võib olla kuni 30 kilo, kuid kala ost ja müük ei või toimuda veekogudel.

Uus seadus lisab lubatud harrastuspüügivahendite hulka lõkspüünise kadiska, mille püügivõimsus ei ole suur ja millest on võimalik kalu elusana vette tagasi lasta.

Kadiskate püüki lubatakse alates 2016. aastast, parameetrid kehtestatakse kalapüügieeskirjaga ning püük hakkab toimuma kalastuskaardi alusel. Kadiskapüük on lubatud väikematel veekogudel, kus nakkevõrgupüügi võimalusi ei ole ning veekogude kalavaru – Eestis enam levinud ja vähem väärtuslikud kalaliigid nagu särg, ahven, nurg, linask – on üldjuhul alakasutatud.

Kaluril tekib võimalus müüa kaaspüügil püütud kala ning eeldusel, et see vastab mõõdule, mis oli seni keelatud ning see säte jõustub 1. jaanuaril 2016.

Samuti on uues seaduses täiendatud alamõõdulise kala müügi võimalusi, lubades eripüügil ja Euroopa Liidu tagasiheitekeeluga kaetud alamõõdulist kala müüa vastavalt Euroopa Liidus kehtivatele nõuetele ehk mitteinimtoiduks nagu loomasööt, väetised, kosmeetikatööstus. Alamõõdulise kala müük inimtoiduks on Euroopa Liidus keelatud.

Seaduse jõustumisel on keelatud kilu, räime, tursa ja lõhe tagasiheitmine. Kilu ja räime ei tohi tagasi lasta mistahes kalapüünisest. Lõhet ja turska võib tagasi lasta vaid lõkspüünistest.

Ülejäänud kalaliikide puhul jääb kehtima senine süsteem ehk eluvõimetut kala ei või tagasi visata, eluvõimeline tuleb vabastada. Kilu, räime, tursa ja lõhe tagasiheitekeeld tuleneb Euroopa Liidu kohustusest.

Alamõõduliste kalade püügi kontrolli alla saamiseks, ei ole enam harrastuspüügil lubatud kala töödelda veekogul viisil, mis ei võimalda selle pikkust tuvastada. See kehtib liikide puhul, millele on kehtestatud alammõõt. Seni esines tihti olukordi, kus kala fileeriti juba veekogul, et varjata alamõõdulise kala püüdmist.

Lisandub nõue, mille järgi peavad alates tänavu 1. septembrist kõik Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel kutselist kalapüüki tegevad laevad olema varustatud GPS-jälgimissüsteemiga. Seni kehtis nõue vaid põhjanooda laevadele.

See meede on vajalik tõhusamaks järelevalveks ning rikkumiste avastamiseks. GPS seadmed tuleb paigaldada ca 350 laevale, nende paigaldamist toetab keskkonnainvesteeringute keskus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960