Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Salvest paneb sel hooajal purki ligi 1100 tonni kurki

Alanud kurgikorjamishooajal plaanib Salvest koostööpartneritelt osta 1100 tonni kurki, mida on ligi kümnendik rohkem kui eelmisel aastal.

Salvesti turundus- ja tootearendusjuhi Aulike Miljandi sõnul on kurk köögiviljadest jätkuvalt üks lemmikumaid ja ettevõte on aasta-aastalt sisseostetava kurgi hulka suurendanud. “Kurk on traditsiooniliselt eestlaste toidulaual olnud ning aja jooksul ei ole kurgitarbimine vähenenud, vaid pigem kasvanud.” Kõige populaarsem on Miljandi sõnul kerge marinaadiga Mahe kurk. Samuti on  hästi vastu võetud eelmisel aastal poelettidele jõudnud koduse marinaadiga Talukurk. “Proovime igal hooajal kurgisõpru uute maitsetega üllatada. Ka sel aastal lisandub valikusse uusi maitseid,” sõnas ta.

Toiduainetetööstuse kasvav nõudlus paneb aga proovile kasvatajad. Salvestile kurke, kapsaid ja punapeeti kasvatava Lenno Koddala sõnul pole eelnevate kuude ilm kurgikasvatusele kõige parem olnud. “Kurk nõuab ööpäevast sooja 10-11 kraadi ringis, kuid sel kevadsuvel on ööd olnud külmad. Korjamishooaeg on võrreldes eelmise aastaga ligi kaks nädalat hilisem. ” Koddala lisas, et samuti on olnud vähe vihma, mis ehk tavainimesele hoopis head meelt valmistab.

Köögiviljakasvataja sõnul tuleb ka neil arvestada välja kujunenud maitseharjumustega, mis võib riigiti väga erinev olla. “Tuleb lähtuda sellest, mis eestlastele meeldib, mis mitte. Eestlane eelistab näiteks siledakoorelist kurki, Lääne-Euroopa aga näsalist.” Praegu kasvatab Koddala Salvestile kahte sorti kurki. Samuti on põldudel ka mõned katsetussordid, et tuua valikusse uusi maitseid

 

Kurgile on kasvuks ilm tänavu ebasoodne.
Foto: Kaisa-Madli Mäe
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960