Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pagaritööstus suurendas investeeringuid

Pagaritööstuse ettevõtted investeerisid materiaalsesse põhivarasse tänavu esimeses kvartalis 1,6 miljonit eurot ehk ligi kaks korda rohkem kui aasta eest samal ajal, selgub Põllumajandusministeeriumis koostatud Eesti pagaritööstuse esimese kvartali ülevaatest.

„Kuigi pagaritööstus seisis esimeses kvartalis silmitsi käibe aeglustumise ja eelkõige tööjõukulude kiire kasvuga, valmistub sektor kasvuks. Kahekordistunud investeeringud põhivarasse on suunatud efektiivsuse ja mahu tõstmisse,“ ütles Põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.  „Kasvu toetab ka välisnõudluse suurenemine, mis võimaldas suurendada eksporti.“

Eesti pagaritööstus tootis esimeses kvartalis 33 miljoni euro eest toodangut, millest 8,7 miljonit eurot moodustas eksport. Pagaritööstuse eksport kasvas mullusega võrreldes ligi 17%. „Ekspordi kasvule aitas kaasa 2013. aastal avatud uus külmutatud pagaritoodete tehas Sauel, millele mullu lisandus veel üks tootmisliin,“ sõnas Kand.

Pagaritööstuse toodang moodustas esimeses kvartalis 9,7% toiduainetööstuse ja 1,4% töötleva tööstuse toodangust ning vastavalt 7% ja 0,5% toodangu väljaveost.

Eestis oli Statistikaameti lühiajastatistika andmetel 2015. aasta I kvartali seisuga 149 pagaritööstuse ettevõtet, kus töötas kokku 2859 inimest. See moodustas 19,3% toiduainetööstuses hõivatud inimestest. Sektori keskmine brutotunnitasu (5,2 eurot) jäi I kvartalis toiduainetööstuse keskmisele alla 20%.

Eesti pagaritööstuse 2015. aasta I kvartali ülevaate leiad SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960