Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihatööstussektori müügitulu ulatus esimesel poolaastal 150 miljoni euroni

Eesti lihatööstussektori käive ulatus 2015. aasta esimesel poolaastal 150,3 miljoni euroni, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti lihatööstussektori ülevaatest.  Ebakindel olukord lihaturul on vähendanud tööstustesse tehtavaid investeeringuid.

„Lihatööstussektori majandustulemusi on kõige enam mõjutanud tugev tooraine ülepakkumine, eriti sealiha puhul. Ülepakkumine on toorme hinnad viinud alla kogu Euroopas,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Eesti lihatööstussektori müügitulu ulatus tänavu esimesel poolaastal 150,3 miljoni euroni, mis on aasta varasemast (148,2 miljonit eurot) 1,4% enam. Lihatööstuste esimese 6 kuu kogukasum* ulatus 8,3 miljoni euroni. „Kindlasti toob teise poolaasta majandustulemustesse olulise muutuse alates juuli keskpaigast farmides levinud seakatk,“ selgitas Kand.

Lihatööstussektor investeeris 2015. aasta esimese 6 kuuga põhivarasse 2,3 miljonit eurot, mis on aasta varasemast 47,7% vähem (2014. aasta I pa 4,4 miljonit eurot). „Lihatööstused tunduvad olevat tuleviku suhtes äraootaval seisukohal, sest võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on investeeringud vähenenud ligi poole võrra,“ ütles Kand.

Lihatööstussektori statistilisi näitajaid tõlgendades tuleb arvestada, et valimisse kuulub ettevõtjaid, kellel on põhitegevusele lisaks mitmeid lisategevusalasid (nt looma-, linnu- ja taimekasvatus; sööda tootmine, transporditeenused jms). Sektori kogukasumit tõlgendades tuleb arvestada, et Statistikaamet tegi muudatusi lihatööstussektori ettevõtjate valimis.

Lihatööstuste toodang moodustas esimesel poolaastal 20,1 % toiduainetööstuse ja 3 % töötleva tööstuse toodangust. Eestis tegutseb ligi 60 lihatööstust, kus töötas Statistikaameti lühiajastatistika andmetel 2015. aasta I poolaastal keskmiselt 2958 inimest. See moodustas 19,6% toiduainetööstuses hõivatud inimestest.

*NB! Kogukasum ? puhaskasum. Kogukasum on müügitulu ja kogukulude üldistatud vahe, puhaskasum on detailsem arvestus ning arvestatakse kõiki aruandeaasta tulu- ja kuluallikaid.

Vaata ka: Eesti lihatööstussektori 2015. aasta I pa ülevaade

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960