Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljandi Katsekeskus rabas katsete rohkusega

14. juulil korraldas PMK Viljandi Katsekeskus koostöös BASFi, Baltic Agro ja  Rapooliga teraviljade, rapsi ja põldoa kasvatamise teemalise põllupäeva.

PMK Viljandi Katsekeskuse juhi Toivo Lauki sõnul läks päev igati korda. „Osalejate arvuks prognoosisime keskmiselt 100 ja nii ka tuli, isegi veidi rohkem. Ilma üle ei saa samuti nuriseda, kuigi algne prognoos oli kehvem,“ oli Lauk rahul. Ta lisas, et kahjuks ei jõudnud selle lühikese põllupäevaga kõike uut ja huvitavat ära näidata.

Ja vaadata on Viljandi Katsekeskuses tõesti palju. „Meil on kokku üle 3500 katselapi, tali- ja suvirapsi katseid on 2000 ringis ning tali- ja suviteravilja umbes 1500 katselappi. Näitasime ka herne ja oa katseid ning heintaimede vahekultuuride katseid. Päevalill oli erikatse, millele täna rõhku ei pööranud. Kõik need katselapid hoiame korras 13. inimesega,“ tutvustas tegemisi Lauk. „Tänavu talvitusid kõik kultuurid väga hästi ja me ei pidanud ühtegi uut kandidaatsorti välja prakeerima, mis olid meie kliimaatilistesse tingimustesse antud katsetamiseks. See on ühelt poolt väga hea, et kõik katsed õnnestusid. Samas me peame tegema nende katsete tulemuste põhjal otsuse Eesti põllumeestele ning andma oma soovituse, et kasvatage just neid sorte aga mis juhtub siis kui tuleb külm talv, siis võivad need sordid ju teisiti käituda. Ehk see ongi meie töö juures raskeim osa.“

Põllupäevade rohkus on pigem positiivne

Põllupäevi on tänavu olnud juba mitmeid ja alati on neil ka ohtralt osalejaid. Nende populaarsus seisneb eelkõige selles, et on võimalik näha üle Eesti eri piirkondades katseid ja saada ka natuke lisainfot, millist agrotehnikat ja mis tooteid on kasutatud ning kuidas need on toiminud.

Viljandi Katsekeskuse põllupäeval oli Toivo Lauk ise väga rahul just talirapsi katsetega. Samuti kiitis ta koostööd kõikide koostööpartneritega, sest neilt tuleb hulgaliselt uusi teadmisi. „Meie katsekeskus sai põllumeestele tuntuks siis, kui siin toimusid esimesed viljeluspäevad, see oli 2007. aastal. Enne külastasid meid vaid spetsialistid. Samuti saime tuntust siis ka koostööpartnerite hulgas. Oluline on see, et katse tellija oleks oma katsetega rahul ja seda me siin üritamegi. Tänan kõiki osalejaid ja koostööpartnereid,“ võttis päeva kokku Lauk.

Vaata fotosid põllupäevast:

Viljandi Katsekeskuse juht Toivo Lauk põllupäeva avamas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960