Autor: Tanel Raig • 24. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETKI koristas tootmispõldudelt talitritikale ja talinisu

Jõgeva Seemnekeskus koristas augusti esimeses pooles tootmispõldudelt talitritikale "Ruja" ja talinisu seeme, millede saagiga ollakse rahul.

ETKI Jõgeva Seemnekeskuse 1,25  ha suuruselt tootmispõllult koristati 16.augustil talitritikale RUJA seeme. Saagikus oli 7,5 t/ha 14% niiskuse juures, proteiin 10,6% kuivaines. Tegu on ETKI ja Priekuli Riikliku Sordiaretuse Instituudi koostöösordiga, ETKI esimese talitritikale sordiga. Kuna koristuseelne ilm on olnud kuiv, loodab Sordiaretuskeskus heale seemne kvaliteedile.

Tritikale kasvatamise puhul võib rikkuda seemne kvaliteedi küpse tera kiire peas idanema minek. Sort RUJA on põllumeestele tuntud aretusnumbrina 9534-22 „Eesti katsetest“ aastatel 2011-2013, kus paistis silma väga hea talvekindluse ja suure saagiga. Seeme külvatakse eliitseemne põllule.

Jõgeva Seemnekeskuse tootmispõldudelt on koristatud varajaste talinisude saagid jäid küll alla katselappidelt koristatud samade sortide saagile, kuid andsid põllusaagi kohta hea tulemuse ja kvaliteedi. Tootmispõllult koristati esimesena 10. augustil Lätis aretatud ohteline varajane talinisusort FREDIS, mis kasvas 24,2 hektaril ja seejärel 15. augustil EDVINS 8,8 hektarilt, mis on samuti ohteline talinisusort. FREDIS’e  saagikus oli 7,0 t/ha, proteiini sisaldus 10,1%, gluteeni indeks 55, langemisarv 348 s ja EDVINS’il  7,5  t/ha, proteiini sisaldus 11,2%, kleepvalk 24,4, gluteeni indeks 55 ja langemisarv 389 s. Kui tavalisel aastal jõuavad need sordid küpseda juuli lõpuks, siis sellel aastal tuli valmimist oodata nädalapäevad kauem. Varajased talinisusordid on põllumeeste seas nõutud talirapsi eelviljana kasvatamiseks.

10. augustil sai alustatud vana hea kvaliteetnisu sordi ADA koristust, mille 3,3 ha seemnepõld andis saagiks 7,7 t/ha 14% niiskuse juures, proteiini sisaldus oli 11,1%, gluteeni indeks 50 ja langemisarv 355 s. ADA kvaliteet toiduviljana on endiselt püsinud. ADA puhul tuleb kindlasti tähelepanu pöörata lumiseene tõrjele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960