Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

385 noortalunikku taotlevad toetusteks üle 15 miljoni euro

PRIAs on selgunud augustikuus toimunud „Põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse“ taotlusvooru tulemused – laekus 385 taotlust ja kokku soovivad noored ettevõtjad toetust 15 313 178 eurot.

Maaelu arengukava 2007-2013 noortalunike toetusmeetme taotlusvoor korraldati käesoleval aastal selleks, et lõppeva programmperioodi eelarve maksimaalselt ära kasutada. Toetuse suurus on kuni 40 000 eurot taotleja kohta ning valdav enamik sooviski toetust maksimaalses summas. 

Lõppenud taotlusvoorus on toetuste eelarve 7,5 mln eurot, mis tähendab, et kõigi soovijate abikõlblike taotluste rahuldamiseks sellest ei jätku. Toetuste määramine saab toimuma hindamiskriteeriumide kohaselt koostatava paremusjärjestuse alusel.

„Taotluste menetlemine alles algab ja PRIAl on praegu raske hinnata, kui suureks kujuneb abikõlblike taotluste tegelik konkurss ,“ ütles PRIA arengutoetuste osakonna juhataja Piret Kljutšivski. „Väga palju taotlusi laekus vastuvõtuperioodi viimasel päeval ja tundidel ning paljudel on kiirustamise märke – andmed ja dokumendid on puudulikud. Osa taotlusi jääb sel põhjusel menetlusse võtmata.“

Piret Kljutšivski rõhutas, et taotluste korrektne täitmine ja kõigi nõutavate dokumentide esitamine on üks peamisi eeldusi, mida tuleb kõigi toetuste soovijatel alati  täita.

Noortaluniku toetuse taotlejatest suurim osa on erinevate põllu- ja õlikultuuride, heintaimede ja tehniliste kultuuride kasvatajad (üle 110),  loomakasvatusega tegeleb 93, aianduse, puu- ja köögiviljade ning marjade kasvatusega soovib tegelda 75 noortalunikku. 30 märkisid tegevusvaldkonnaks segatootmise, 14 piimatootmise jne. Taotluste esitamist maakondade lõikes näitab allolev tabel.

Otsused taotluste rahuldamise või rahuldamata jätmise kohta teeb PRIA hiljemalt 24. novembril, millele järgneb määratud toetuste väljamaksmine veel enne 2015. aasta lõppu.

Varem on programmperioodi 2007-2013 jooksul sama meetme toetust saanud kokku 628 noortalunikku summas 24,2 mln eurot. Neist pooled alustasid oma ettevõttega tegutsemist, ligi kolmandik  võttis üle  vanemate või vanavanemate põllumajandusliku majapidamise, viiendik olid juba oma ettevõttega tegevust alustanud.

  

allikas: PRIA pressiteade, 04.09.2015

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960