Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parim mahetootja 2015 on Kopra Karjamõis

Eesti parim mahetootja 2015 on Kopra Karjamõis OÜ Valgamaalt, mis tegeleb nii mahelooma- kui taimekasvatusega ning aktiivselt ka toodangu turustamisega.

„Põllumajanduse jaoks üldiselt keerulisel ajal on mahesektor üks väheseid, mis näitab stabiilset kasvu,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Mahetoodangul on lojaalne ja pidevalt kasvav tarbijaskond nii meil kui mujal. Seepärast rõõmustab, et Eestis nähakse mahetootmises selget tulevikku – seda näitab  järjest kasvav mahetootjate ja –töötlejate arv.“

Vabaõhumuuseumis, 6. septembril toimunud leivapäeval anti välja tiitlid „Parim mahetootja 2015“ ja „Parim mahetoode 2015“.

„Parim mahetootja 2015“ on Kopra Karjamõis OÜ Valgamaalt, mis tegeleb väga mitmekesise mahetootmisega, kasvatades nii lambaid, kodulinde kui teravilja, köögivilju ja marju. Teise preemia sai Saidafarm OÜ Harjumaalt ja kolmanda koha Silver Visnapuu Alakonnu talu Võrumaal.

„Kopra Karjamõis väärib tunnustust eelkõige sellepärast, et nad otsivad pidevalt uudseid lahendusi ja säästlikke tootmisvõimalusi ning tegelevad ka oma toodangu väärindamise ning turustamisega,“ ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest. „Ettevõttel on väga lai eraisikutest kliendivõrgustik, lisaks müüvad nad oma tooteid toitlustusse ja jaekaubandusse. See on ettevõte, kus ei ole jäädud arengus paigale, vaid otsitakse pidevalt uusi suundi ja lahendusi - ideed saavad teostatud ja toimivad.“

Parimaks mahetooteks valiti MTÜ Liivimaa Lihaveise toodetud eelküpsetatud mahe rohumaaveiseribi „Agnes“, teise koha sai Turbi Kitsekasvatustalu Turbi kitsekohupiim ja kolmanda Rabafarm OÜ mahe kevadine rabarberinektar Rabarby. Leivapäeva külastajate lemmikuks valiti OÜ Pagar Võtaks Šokolaadibrownie, teise koha pälvis LaMuu Kirsijäätis ning kolmanda koha sai Pajumäe Piim OÜ Mahe rosina-kookose kohupiimakreem.

„MTÜ Liivimaa Lihaveise toodetud eelküpsetatud mahe rohumaaveiseribi on väga hästi läbimõeldud kvaliteetne lihatoode, millel lisaks headele maitseomadustele ja kasutusmugavusele on ka atraktiivne pakend,“ ütles Airi Vetemaa. „Tegemist on esimese sellist tüüpi mahelihatootega meie turul. Lisaks väärib tunnust ettevõtte poolt tehtud töö maheda rohumaaveiseliha turuletoomisel ja propageerimisel.“

Lisaks märgiti konkursil ära järgmised mahetoojad ja -tooted:

·       Rait Verrev / Palsam AVR OÜ – tunnustus uudsete mahetaimekasvatustehnoloogiate rakendamise eest;

·       OÜ FIO (Peri Mahemõis) – tunnustus maheköögiviljakasvatuse ja mahepõllumajanduse tutvustamise eest;

·       OÜ Põlde Mahetalu – tunnustus hästi toimiva pereettevõtmise eest;

·       Reeno Sikk – tunnustus mahearbuuside kasvatamise eest;

·       Remedyway OÜ -  tunnustus Eesti tatra väärindamise ning kvaliteetsete toodete turuletoomise eest;

·       Sirloin OÜ – tunnustus eheda puhta maitsega lihatoodete valmistamise eest;

·       OÜ Wilawander  - tunnustus kodumaise tooraine oskusliku kasutamise eest mahejookide valmistamisel;

·       OÜ Loodusvägi – tunnustus väiketootjate mahetoodangu Eesti ja välisturgudele aitamise eest.

Tootjakonkursile kandideeris kaheksa mahetootjat üle Eesti. Parima mahetoote konkursile esitati kokku 39 toodet 16 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960