Autor: Pille Ivask • 8. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopas vesi kallim kui piim   

Kuna Venemaa on keelustanud piimatoodete impordi ning Hiina nõudlus on vähenemas, seisab Euroopa silmitsi suure piima üleküllusega, vahendab CNN Money.

Piima on suisa niipalju, et keskmiselt maksab Euroopas liiter vett rohkem kui liiter piima. Kui liitri vett saab umbes 1,5 euro eest, siis liitri piima hind jääb ühe euro juurde.

Mõistagi on nii madalad hinnad talunikele suur probleem. Nõnda kogunesid tuhanded farmerid eile Brüsselisse meelt avaldama. Euroopa Liit teatas, et toetab talunikke 500 miljoni euroga.

Kui poelettidel müüdava piima hind on Euroopas keskmiselt langenud sel aastal viie protsendi jagu, siis toorpiima hind on langenud suisa 20 protsendi võrra umbes 33 sendini.

Enne sanktsioonide kehtestamist oli Venemaa Euroopa Liidu piimatootjate üks suuremaid ekspordipartnereid. 32 protsenti Euroopa Liidus toodetud juustust ning 24 protsenti võist müüdi Venemaale. Lisaks on suure hoobi ELi piimatootjatele andnud ka Hiina, kes impordib varasemaga võrreldes vähem piimapulbrit.

Sellest lähtuvalt loodavad Euroopa talunikud piimatootmiskvootide taaskehtestamist. Kvoodid kaotati mõne kuu eest. Kvootide kaotamine tähendab, et talunikud võisid esimest korda 30 aasta jooksul toota nii palju kui suutsid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960