Autor: Mait Kraun • 12. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa nisusaagid ületavad rekordeid

Prantsusmaa ei ole ainuke Euroopa riik, kus nisusaak on sellel aastal külluslik. Soosiv ilm tagas ka Suurbritanniale suure saagi, vahendab Bloomberg.

Suurbritannia, mis on ELi suuruselt kolmas nisutootja, koristas sellel aastal 16,13 tonni nisu, teatas Keskkonnaministeerium reedel. See on küll 3 protsenti vähem kui eelmine aasta, aga mahult on siiski tegemist kõigi aegade neljanda saagiga.

See tähendab, et Euroopa Liidu nisupakkumine suureneb. Hiljuti teatas Prantsusmaa, et riigi nisusaak purustab tõenäoliselt varasemad rekordid. Euroopa eksportijate jaoks on juba praegu olukord kehv, sest Musta mere piirkonna nisu on odavam. Kokku on ELi ekspordilubasid saadud 23 protsenti vähem kui eelmise aasta samal ajal. Euroopa toidunisu hind jõudis septembri alguses ka 10 kuu madalaima tasemeni.

„Eelmisest aastast on üle kandunud suured varud ja ka selle aasta saagikus on kõrge,“ ütles AHDB vanemanalüütik Amandeep Kaur Purewal. „Võti on eksport – see peaks aitama nisuvarude kasvu peatada.“

See on esimene kord, mil Suurbritannia on kahel järjestikusel aastal tootnud üle 16 miljoni tonni nisu. Riigi eksport oli augustis kokku 103 204 tonni, mis on 20 protsenti vähem kui aasta tagasi, selgub AHDB andmetest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960