Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja küsib: Glüfosaadipaanika?

Lugeja küsib: Kas on õige väide, et Prantsusmaal on glüfosaat või glüfosaati sisaldavad tooted ära keelatud?Vastab: Maaeluministeeriumi taimekaitse büroo juhataja Evelin Hillep.

Ei ole õige väide, et Prantsusmaal on glüfosaat vói glüfosaati sisaldavad tooted ära keelatud. Prantsusmaa valdkonna eest vastutav minister märkis selle aasta juunis televisioonis, et güfosaati sisaldavad tooted ei tohiks olla kättesaadavad amatöörkasutajatele ja samas rõhutas, et sellele ostjaskonnale peaks olema kaupluses senisest piiratum ligipääs glüfosaadi ostmisele.

Prantsusmaal on endiselt lubatud glüfosaati sisaldavate toodete ostmine ja kasutamine mitteprofessionaalsetele taimekaitsevahendi kasutajatele, võrreldes varasemaga on lihtsalt piiratum ligipääs toodete ostmisel.

Samuti ole glüfosaat vói glüfosaati sisaldavad tooted ära keelatud Hollandis, vaid on lubatud kasutada professionaalsetele taimekaitsevahendi kasutajatele aga mitte amatöörkasutajatele.

Saksamaa kui glüfosaadi referentliikmesriik on hindamisaruande esitamise ajagraafikust maas, kuna WHO poolt jm teaduslike artiklites esitatud väidete kontroll - glüfosaat on vähkitekitavate omadustega - on aeganõudev olnud. Praeguse seisuga Saksamaa ei ole hindamisraportit endiselt esitanud.

Euroopa Parlamendi liige algatas diskussiooni Euroopa Parlamendis glüfosaadi keelamise kohta 2015. a lõpuks, teadusliku ebakindluse põhjusel ning sellest kasvas välja Euroopa Parlamendi „non-binding resolution“, kuna eelmisel nädala hääletusel ei kogunud vajalikke hääli kokku.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960