Euroopa Komisjon teatas möödunud nädalal kaitstud päritolunimetuse andmisest Läti herneroale.
"Latvijas lielie pelekie zirni" ehk nn hallid herned ei näe serveerimisel kuigivõrd hallid välja, kuid hallika värvuse annab herneste marmorjas muster. Koorimata keedetud hernestel on pehme jahune konsistents ning mahe, pisut spetsiifiline maitse. Seda hernesorti kasvatatakse pea kõikjal Lätis juba 18. sajandist ning see erineb teistest sortidest suurte jämedate herneste ning heade kulinaarsete omaduste, näiteks suhteliselt lühikese keeduaja poolest. Hallid herned peekoniga on klassikaline Läti külma aja roog ning kohustuslik toit jõululaual.
„Hallid herned“ on neljas EL kaitstud päritolunimetust kandev toode meie naaberriigist, mis kuulub nüüd üle 1300 nimetust sisaldavasse päritolumärgiste nimekirja. Varem on märgistuse saanud Sklandrausis (juurviljakook), Läti rukkileib ja Carnikava silmud.
Seotud lood
Jälle on üks hooaeg lõppemas ning 2025. aasta saagid on peagi salves. Aasta oli meil taas keeruline, oma jahedate ilmade ja rohkete sademetega, nagu tavaliselt – põllumajanduses ei hakka kunagi igav.