Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti „hallid herned“ said EL kaitstud päritolunimetuse

Euroopa Komisjon teatas möödunud nädalal kaitstud päritolunimetuse andmisest Läti herneroale.

"Latvijas lielie pelekie zirni" ehk nn hallid herned ei näe serveerimisel kuigivõrd hallid välja, kuid hallika värvuse annab herneste marmorjas muster. Koorimata keedetud hernestel on pehme jahune konsistents ning mahe, pisut spetsiifiline maitse. Seda hernesorti kasvatatakse pea kõikjal Lätis juba 18. sajandist ning see erineb teistest sortidest suurte jämedate herneste ning heade kulinaarsete omaduste, näiteks suhteliselt lühikese keeduaja poolest. Hallid herned peekoniga on klassikaline Läti külma aja roog ning kohustuslik toit jõululaual.

„Hallid herned“ on neljas EL kaitstud päritolunimetust kandev toode meie naaberriigist, mis kuulub nüüd üle 1300 nimetust sisaldavasse päritolumärgiste nimekirja. Varem on märgistuse saanud Sklandrausis (juurviljakook), Läti rukkileib ja Carnikava silmud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960