Euroopa Komisjon teatas möödunud nädalal kaitstud päritolunimetuse andmisest Läti herneroale.
"Latvijas lielie pelekie zirni" ehk nn hallid herned ei näe serveerimisel kuigivõrd hallid välja, kuid hallika värvuse annab herneste marmorjas muster. Koorimata keedetud hernestel on pehme jahune konsistents ning mahe, pisut spetsiifiline maitse. Seda hernesorti kasvatatakse pea kõikjal Lätis juba 18. sajandist ning see erineb teistest sortidest suurte jämedate herneste ning heade kulinaarsete omaduste, näiteks suhteliselt lühikese keeduaja poolest. Hallid herned peekoniga on klassikaline Läti külma aja roog ning kohustuslik toit jõululaual.
„Hallid herned“ on neljas EL kaitstud päritolunimetust kandev toode meie naaberriigist, mis kuulub nüüd üle 1300 nimetust sisaldavasse päritolumärgiste nimekirja. Varem on märgistuse saanud Sklandrausis (juurviljakook), Läti rukkileib ja Carnikava silmud.
Seotud lood
Vasika elu algus määrab tema tuleviku. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi piisas sellest, et loom sai sooja ja piima, siis tänane teadmine ja tehnoloogia on muutnud vasikakasvatuse palju täpsemaks ning kontrollitumaks. Farmides räägitakse „kuldse tunni“ olulisusest ja automatiseeritud söötmissüsteemidest, mis on vähendanud haigusi ja muutnud töö inimestele kergemaks.