Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine
Läti „hallid herned“ said EL kaitstud päritolunimetuse
Euroopa Komisjon teatas möödunud nädalal kaitstud päritolunimetuse andmisest Läti herneroale.
"Latvijas lielie pelekie zirni" ehk nn hallid herned ei näe serveerimisel kuigivõrd hallid välja, kuid hallika värvuse annab herneste marmorjas muster. Koorimata keedetud hernestel on pehme jahune konsistents ning mahe, pisut spetsiifiline maitse. Seda hernesorti kasvatatakse pea kõikjal Lätis juba 18. sajandist ning see erineb teistest sortidest suurte jämedate herneste ning heade kulinaarsete omaduste, näiteks suhteliselt lühikese keeduaja poolest. Hallid herned peekoniga on klassikaline Läti külma aja roog ning kohustuslik toit jõululaual.
„Hallid herned“ on neljas EL kaitstud päritolunimetust kandev toode meie naaberriigist, mis kuulub nüüd üle 1300 nimetust sisaldavasse päritolumärgiste nimekirja. Varem on märgistuse saanud Sklandrausis (juurviljakook), Läti rukkileib ja Carnikava silmud.
Kuna aasta-aastalt esineb kõrreliste umbrohtude tõrjega aina enam probleeme, on väga oluline saada need kontrolli alla juba sügisel. Taimekaitsevahendite esindaja Nordisk Alkali tehniline nõustaja/turundusjuht Ann Raukas nendib, et pikkadel sügistel peab kultuur konkureerima umbrohuga nii toitainete kui ka valguse osas ning lisaks loob tihe ja umbrohurikas taimik soodsad tingimused taimehaiguste levikuks.