Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Toidumessi külastajad valisid pimetestil parimad piimatooted

Oktoobri lõpus toimunud Tallinna Toidumessil oli külastajatel võimalik põllumajandus-kaubanduskoja piimastendil hinnata erinevaid Eesti piimatooteid.

Külastajad hindasid ja võrdlesid pimetestil nelja erineva Eesti tootja maitsestamata jogurtit, vanillimaitselist kohupiima, klassikalist kodujuustu, Edam juustu ja kolme tootja keefiri. Toidumessi külastajatelt sai kõrgeima hinnangu Farmi maitsestamata jogurt 5%, Valio Alma keefir 2,5%, Farmi lahja kohupiim vanilliiniga, Saaremaa Edam juust ning Farmi klassikaline kodujuust Ekstra 4%.

„Kõikides tooterühmades toimus tootjate vahel tihe rebimine ja hindepunktide vahed polnud üldiselt suured. Tarbijad on Eesti piimatoodetega rahul ja hindavad nende kvaliteeti üldiselt kõrgelt. Kuigi hindajateks polnud seekord professionaalsed eksperdid, siis oli tarbijatel võimalus võrrelda erinevaid sama grupi tooteid ja proovida välja selgitada vahetus võrdluses oma lemmikud,“ tõdes Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna juht Evi Randpere.

Messikülastajad hindasid toote välimust, maitset, lõhna ja konsistentsi (hindepunkte sai anda hindamisskaalal 0-5). Nelja maitsestamata jogurti keskmiseks hindeks kujunes 4,05 punkti, võidutoode sai seejuures 4,21 punkti. Kohupiimade keskmiseks hindeks kujunes 3,84 punkti ja võitja sai 4,14 punkti. Kolme keefiri keskmiseks hindeks kujunes 3,98 punkti ja võidutootel 4,15 punkti. Nelja hinnatud kodujuustu keskmine hinne oli 3,9 ja parimal tootel 4,13 punkti. Edam juustude keskmine hinne oli 4,08 punkti ja võidutootel 4,18.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda hindab toiduainete kvaliteeti alates 1998. aastast alates. Koja juures töötavad professionaalsetest toiduekspertidest koosnevad hindamiskomisjonid, kelle töö tulemusel antakse välja Tunnustatud Eesti Maitse ja Tunnustatud Maitse kvaliteedimärke. Toidumessil toimunud piimatoodete hindamine sarnases tavapärase sensoorse hindamisega, kuid oli oluliselt lihtsustatud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960