Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Akadeemiline Põllumajanduse Selts tähistas 95. aastapäeva

3. detsembril tähistas Akadeemiline Põllumajanduse Selts oma 95. juubelit. Selts asutati noore vabariigi algusaastatel emakeelse ülikooli põllumajandusteaduskonna üliõpilaste ja õppejõudude poolt 1920. aasta sügisel.

Sama aasta novembris loodud seltsi registreeris juriidilise organisatsioonina Tartu Ülikooli valitsus 3. detsembril 1920. Seda kuupäeva tähistataksegi seltsi loomise ametliku päevana. Toona seati seltsi eesmärgiks liikmete mitmekülgne arendamine ja kujundamine edukaks tulevaseks kutsetööks ning kodumaa põllumajanduse edendamiseks.

„Kuigi tänapäeval on kutsetööks ettevalmistamine jäänud ülikooli õlule, täidab selts endiselt oma eesmärke: korraldab teaduslikke konverentse ja ettekandekoosolekuid ning annab välja põllumajandusteemalist teadusajakirja“ ütles seltsi president, loomakasvatusteadlane Marko Kass.

„Ühtlasi on hea meel tõdeda, et ka üheksakümmend viis aastat hiljem korraldatakse seltsi liikmete eestvedamisel põllumajandusega seotud õppereise, ajaloopäevi ning seltsi traditsioone järgides tegutseb ka oskussõnade töörühm,“ lisas Kass seltsikaaslastele saadetud juubelitervituses.

Seltsi tähtpäevaga seotud ettevõtmised algasid juba tänavu aprillis teaduskonverentsiga ning päädivad juubelile pühendatud raamatu avaldamisega tuleva aasta varakevadel.

Akadeemiline Põllumajanduse Selts on põllumajandusteadlasi ühendav organisatsioon, millel on 232 liiget kõikidest põllumajandusteaduste valdkondadest. 95 aasta jooksul on seltsi tegevusse panustanud mitmed silmapaistvad teadlased ja õppejõud nagu professor Peeter Kõpp (seltsi president aastatel 1921–1940), professor Elmar Järvesoo, õpetatud agronoom Theodor Pool jpt. Seltsi auliikmeteks on teiste hulgas valitud loomakasvatuse edendaja professor Olev Saveli (seltsi president aastatel 1989-2001), president Arnold Rüütel, sordiaretaja akadeemik Hans Küüts ning mitme põlvkonna metsameeste õpetaja professor Endel Laas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960