Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandussektori toodangu väärtust hoiab tänavu teraviljakasvatus 

Põllumajanduse majandusharu toodangu väärtuseks kujuneb tänavu esialgsel hinnangul ligikaudu 0,9 miljardit eurot (-2%). Põllumajandussektori ettevõtjatulu jääb 15% väiksemaks võrreldes 2014. aastaga, selgub Maaeluministeeriumi ja Statistikaameti koostöös valminud  2015. aasta põllumajandussektori majandustulemuste esialgsest hinnangust.

Teravilja ja rapsi rekordsaak aitas kaasa taimekasvatustoodangu väärtuse suurenemisele 11% võrra. Samas väheneb loomakasvatustoodangu väärtus 15%. Nii piimatootmis- kui seakasvatussektorit mõjutab realiseerimishindade langus, millele lisandub loomade arvu vähenemine osaliselt sigade aafrika katku või ettevõtete raskustesse sattumise tõttu.

Aasta lõikes stabiilsena püsinud sisendite hinnad langesid pisut võrreldes eelmise aastaga ja vähendasid kulutusi vahetarbimisele 2% võrra. Tehtud investeeringute väärtuse suurenemine kajastub kulumi 8%-lises kasvus. Kogukulude muutus ületab toodangu väärtuse muutuse, mistõttu tootmistegurite kasutamise efektiivsus väheneb 8% ja lisandväärtust toodetakse ca 30,5 miljonit eurot vähem kui eelneval aastal. Sissetuleku- ning muude tootmistoetuste kogusumma, 156 mln eurot, moodustab loodud lisandväärtusest 43%. 

Tootmisteguritulust kaetavad tööjõu- ja rendikulud on hinnanguliselt samuti suurenenud, intressikulud veidi vähenenud.  Põllumajandussektori ettevõtjatulu jääb tänavu 15% väiksemaks võrreldes 2014. aastaga.

EUROSTAT avaldab Euroopa Liidu liikmesriikide vastavad andmed 15. detsembril 2015.

Lisainfo: www.stat.ee.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960