Põllumajanduse majandusharu toodangu väärtuseks kujuneb tänavu esialgsel hinnangul ligikaudu 0,9 miljardit eurot (-2%). Põllumajandussektori ettevõtjatulu jääb 15% väiksemaks võrreldes 2014. aastaga, selgub Maaeluministeeriumi ja Statistikaameti koostöös valminud 2015. aasta põllumajandussektori majandustulemuste esialgsest hinnangust.
Teravilja ja rapsi rekordsaak aitas kaasa taimekasvatustoodangu väärtuse suurenemisele 11% võrra. Samas väheneb loomakasvatustoodangu väärtus 15%. Nii piimatootmis- kui seakasvatussektorit mõjutab realiseerimishindade langus, millele lisandub loomade arvu vähenemine osaliselt sigade aafrika katku või ettevõtete raskustesse sattumise tõttu.
Aasta lõikes stabiilsena püsinud sisendite hinnad langesid pisut võrreldes eelmise aastaga ja vähendasid kulutusi vahetarbimisele 2% võrra. Tehtud investeeringute väärtuse suurenemine kajastub kulumi 8%-lises kasvus. Kogukulude muutus ületab toodangu väärtuse muutuse, mistõttu tootmistegurite kasutamise efektiivsus väheneb 8% ja lisandväärtust toodetakse ca 30,5 miljonit eurot vähem kui eelneval aastal. Sissetuleku- ning muude tootmistoetuste kogusumma, 156 mln eurot, moodustab loodud lisandväärtusest 43%.
Tootmisteguritulust kaetavad tööjõu- ja rendikulud on hinnanguliselt samuti suurenenud, intressikulud veidi vähenenud. Põllumajandussektori ettevõtjatulu jääb tänavu 15% väiksemaks võrreldes 2014. aastaga.
Artikkel jätkub pärast reklaami
EUROSTAT avaldab Euroopa Liidu liikmesriikide vastavad andmed 15. detsembril 2015.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.