11. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iga ostetud piimaliitriga toetad kohalikke tootjaid

Eestimaa Talupidajate Keskliit ja Rimi allkirjastasid koostöölepingu, millega käivitati annetuste kogumine väikeste piimatootjate olukorra leevendamiseks.

Kampaania eesmärgiks on koguda igalt kauplustes müüdud piimaliitrilt vabatahtliku annetusena kaks senti lisaraha ning juhtida ostjate tähelepanu sellele, kuidas mõjutavad praegused ülimadalad piimahinnad talupidajaid.  

Venemaa kehtestatud impordipiirangud ja kaubanduskettide omavaheline võidujooks madalaima hinna suunas on toonud kaasa olukorra, mis sunnib paljusid piimakarjakasvatajaid tootmist lõpetama ning kiirendab seeläbi meie maaelu närbumist. Tänases keerulises olukorras vajavad teistest enam toetamist kõige väiksemad piimatootjad, kuna paljudel juhtudel makstakse neile piimaliitri eest vähem kui teistele. Oma tagasihoidlike piimakogustega ei suuda nad mõjutada piima kokkuostuhindu, veel vähem seda, mis hinnaga piim linnainimesteni jõuab.

Ostjad saavad anda oma panuse olukorra leevendamiseks. Ostes kampaania raames Rimi ja Säästumarketi kauplustest piima, lisandub poe kassas igale piimaliitrile annetus 2 senti, mis jõuab ilma mingite kadudeta otse piimakarjataludeni. Mõistame, et kõigile ei pruugi ka see annetus olla taskukohane või meelt mööda, mistõttu kassapidajat teavitades on võimalik sellest loobuda. Rimi kogub ostjate annetatud raha kokku ja edastab Talupidajate Keskliidule, kes omakorda vahendab selle enim toetust vajavatele piimakarjataludele. Hetkel saavad ostjad sel lihtsal moel annetusi teha vaid Rimi ja Alpenrose kaubamärki kandva piima ostmisel, kuid koostöölepingu osapooled kutsuvad kõiki piimatöötlejaid üles ühinema kampaaniaga, lubades rakendada annetuse võimalust ka nende poolt toodetud piimale.

Annetuse võimaldamise kaudu soovime anda ostjatele võimaluse näidata oma mõistmist ja poolehoidu kodumaistele tootjatele ning mõjutada seeläbi maaelu ja talude käekäiku. Nii kindlustame endale võimaluse tarbida ka tulevikus värskeid ja kvaliteetseid piimatooteid.

Meie talud pole pelgalt toidu tootjad, nad mängivad olulist rolli kogu maaelu ja pärandkulutuuri säilitamisel, nende lehmad lisavad karjamaadele liigirikkust ja hooldavad maastikke. Kriis piimanduses ei kesta igavesti, mõõnale järgneb uus tõus. Kutsume kõiki üles aitama piimatootjatel see mõõnaperiood võimalikult väheste kadudega üle elada.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960