Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK kutsub metsa kuusele

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) kutsub selgi aastal jõulupuud metsast ise tooma. Klassikalise talveilma puudumine võib meele küll kurvaks teha, ent sobiva kuuse leidmist see isegi lihtsustab. 

Kui mõni aasta tagasi oli samal ajal lund nii palju, et metsa jõudminegi oli raskendatud, siis praegune ilm muudab sobiva puu leidmise RMK metsakasvatuse peaspetsialist Toomas Väädi sõnul isegi lihtsamaks. „Nii ei pea iga võimalikku kuuske enne lumest puhtaks raputama, et veenduda, kas on ikka ilus puu,“ selgitas ta ning tuletas meelde, et kuuske tohib võtta sealt, kus tal pole lootust suureks kasvada. „Teede ja kraavide servadest, elektriliinide ja vana metsa alt,“ loetles Väät sobivaid kohti. Kuuski ei tohi raiuda metsanoorendikest, kuhu nad on inimese poolt istutatud või kus neist on sirgumas palgipuud.

Sobiva kuuse otsimist tuleks Toomas Väädi sõnul alustada riigimetsa kaardi uurimisest. „Seal on tumerohelisega tähistatud see osa riigimetsast, kust tohib kuuske võtta. Tumepruuniga on tähistatud kaitstavad alad ja helerohelisega teiste omanike metsamaa, kust kuuse võtmine on keelatud,“ sõnas ta.

Riigimetsa kaardi leiab RMK kuuseveebist www.rmk.ee/kuuseke ja mobiilirakendusest. Metsas olles saab oma asukohta kontrollida RMK mobiilirakenduse abil. Riigimets on looduses ka valdavalt siltidega tähistatud.

Kuuse eest tuleb tasuda enne selle raiumist või saagimist. Jõulupuude hinnad on samad, mis eelmistel aastatel – kuni 1meetrine kuusk maksab 3 eurot, 1-2meetrine 8 eurot ja 2-3meetrine 13 eurot. Maksta saab mobiilimaksega või pangaülekandega, makset tõendav SMS või panga väljavõte peab metsas kaasas olema.

Küsimuste korral aitab [email protected] või RMK kuuseabi telefon 676 7500, mis töötab 1.-31. detsembrini iga päev kell 9-18, v-a 24.-27. detsembril.

Eelmisel aastal toodi RMK metsast 9600 kuusepuud. Nagu paljudel varasematelgi aastatel, kingib RMK ka tänavu asenduskodudele üle Eesti sadakond tasuta jõulupuud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960